Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Termoficarea centralizată crește facturile la încălzire. Care sunt orașele din România afectate

Facturile pentru încălzire vor crește în majoritatea orașelor unde mai există sistem centralizat de termoficare, chiar dacă gigacaloria va avea un TVA redus. Nu numai gazele naturale s-au scumpit, dar și cărbunele, folosit acum de companiile de utilități pe fondul crizei energetice. Bucureștenii sunt norocoși în această iarnă, în timp ce locuitorii din Miercurea Ciuc și Iași vor primi facturi mai mari din noiembrie.

Scumpirea explozivă a gazelor naturale a pus o nouă presiune pe bugetele românilor care se încălzesc în sistem centralizat.

Iași

În august, gazele costau cu 70% mai mult față de vara lui 2021, iar energia termică, cu 23% mai mult. La Iași, primele facturi din sezonul rece vor aduce scumpiri pentru 25.000 de apartamente. În medie, creșterea va fi de 150 de lei pentru o locuință, potrivit calculelor municipalității, în condițiile în care gigacaloria va avea un TVA redus de la 19% la 5% de la 1 noiembrie.

“Prognozăm o scumpire, destul de mare, cu aproape 300 de lei, având în vedere creșterile la combustibil din iarna precedentă. Nu vom duce creșterea către populație în totalitate pentru că așa e și normal și o să creștem și subvenția”, spune Mihai Chirica, primarul Iașului,.

Miercurea Ciuc

O iarnă cu facturi mai mari îi așteaptă și pe locuitorii din Miercurea Ciuc.

“Pentru locuințe, anul trecut am menținut tariful de 250 de lei pentru că am venit dupa pandemie. Acum este în propunere un tarif de 360 de lei pe GW”, a spus Attila Korodi, primarul municipiului Miercurea Ciuc.

Timișoara

La Timișoara, deocamdată, gigacaloria rămâne la nivelul stabilit la 1 ianuarie, când prețul s-a dublat. Însă scumpirile pot să apară oricând pe piața energiei, așa că autoritățile locale aplică o soluție adoptată de multe orașe din România și din străinătate: își fac stocuri de cărbune, mai ieftin decât gazele.

“O să intrăm în iarnă cu un stoc istoric de cărbune. Comparat cu toți anii anteriori, tot suntem la stocul cel mai mare care ne permite să suportăm inclusiv perioade în care, poate, o săptamână sau două săptămâni, din cauza vremii, nu mai intra carbune”, a declarant Dominic Fritz, primarul municipiului Timișoara.

Brașov

La Brașov, locuințele racordate la sistemul centralizat ar urma să plătească facturi cu 33% mai mici față de cele care folosesc centrale pe gaz.

Dacă în perioada aprilie-octombrie anul acesta, pretul gigacaloriei este de 264 lei, cu TVA 19%. Din noiembrie și până în martie anul urmator, pretul gigacaloriei va fi de 233 de lei, cu TVA 5%, spun reprezentanții societății de termoficare din Brașov.

Un TVA redus se aplică, de altfel, și în Capitală, unde gigacaloria nu va mai crește în această iarnă.

București

“Prețul pentru populație este cel aprobat în martie, de 330 de lei fără TVA și acesta se va calcula cu 5%. Acest preț depinde de fiecare apartament și bloc, cât de eficientizat energetic este - dacă este anvelopat, dacă are geamuri termopan”, a precizat Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica.

Până la furnizarea căldurii, Termoenergetica anunță încărcarea cu apă a instalațiilor și probele de presiune. La câteva dintre punctele termice au început manevrele pentru încărcarea și alimentarea instalațiilor de încălzire. Circuitul termic este apoi distribuit către consumatorii racordați din această zonă, respectiv blocurile și clădirile racordate la acesta. În București, sunt 8.400 de blocuri și 600 de clădiri racordate la sistemul centralizat de termoficare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE