Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Se cere redenumirea variolei maimuței, din cauza efectelor negative și rasiste

Autoritățile municipale din New York au cerut marți Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să redenumească virusul variola maimuței, un nume considerat stigmatizant și care poate determina pacienții să se izoleze în loc să caute îngrijire.

Efecte potențial devastatoare

„Suntem din ce în ce mai îngrijorați de efectele potențial devastatoare și stigmatizante pe care mesajele din jurul variolei maimuței le pot avea asupra acestor comunități deja vulnerabile”, a scris Ashwin Vasan, comisarul pentru sănătate al orașului New York.

Directorului general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a menționat deja această posibilă schimbare la jumătatea lunii iunie, când Tedros a declarat că OMS „lucrează cu parteneri și experți din întreaga lume la schimbarea numelui variolei maimuței”.

Deși OMS a declarat atunci că un anunț privind schimbarea numelui va fi făcut „cât mai curând posibil”, nu au existat noi evoluții în luna care a trecut.

Sâmbătă, organismul mondial a declarat o urgență sanitară internațională din cauza epidemiei, calificând-o drept „extraordinară”.

„Istoria dureroasă și rasistă” a denumirii variolei maimuței

Potrivit comisarului pentru sănătate al orașului, au fost exprimate îngrijorări cu privire la „istoria dureroasă și rasistă în care este înrădăcinată o terminologie ca aceasta pentru comunitățile de culoare”.

În scrisoarea sa, Vasan a reamintit efectele negative ale dezinformării în timpul epidemiei virusului SIDA (HIV) sau rasismul suferit de comunitățile asiatice după pandemia COVID-19, pe care președintele american de atunci, Donald Trump, a numit-o „virusul chinezesc”.

„Continuarea folosirii denumirii «variola maimuței» pentru a descrie actualul focar poate reaprinde aceste sentimente traumatizante de rasism și stigmatizare, în special pentru persoanele de culoare, precum și pentru membrii comunităților LGBTQIA+, și este posibil ca aceștia să evite să caute asistență medicală din această cauză”, a adăugat Vasan.

Oricine poate face variola maimuței, dar, de la apariția sa în Europa și în Statele Unite, virusul s-a răspândit în mod covârșitor în rândul bărbaților care au relații intime cu bărbați.

New York este cel mai afectat oraș din SUA în ceea ce privește numărul de cazuri actuale, cu 1.092 de infecții depistate de la începutul epidemiei.

În România au fost confirmate 20 de cazuri de variolă a maimuței.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE