Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Scholz avertizează China să nu recurgă la forță în cazul Taiwanului: Respingem ferm orice încercări de a modifica statu-quoul

Publicat de: Euronews

Cancelarul german Olaf Scholz a informat joi parlamentul de la Berlin că a avertizat China să nu recurgă la forţă pentru obţinerea unor modificări teritoriale, în special împotriva Taiwanului, transmite Reuters.

Săptămâna aceasta, Scholz a fost gazda unei delegaţii chineze conduse de omologul lui, premierul Li Qiang, la primul summit cu prezenţă fizică după pandemia de coronavirus.

În contextul tensiunilor geopolitice în creştere între Beijing şi Occident, şeful guvernului Germaniei a declarat: "Respingem ferm orice încercări unilaterale de a modifica statu-quoul în Mările de Est şi de Sud ale Chinei prin forţă sau constrângere. Aceasta se referă în special la Taiwan. Suntem îngrijoraţi de asemenea de situaţia drepturilor omului şi de situaţia statului de drept din China".

Beijingul nu renunță la ideea reunificării cu Taiwanul

Beijingul nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei împotriva Taiwanului, pentru reunificarea cu China a acestei insule independente de facto din 1949. Forţele chineze şi-au intensificat activităţile în vecinătate. Guvernul de la Taipei respinge pretenţiile chineze şi avertizează că forţele taiwaneze vor răspunde la atacuri, reaminteşte Reuters.

În faţa parlamentarilor, Olaf Scholz i-a cerut de asemenea Turciei să deschidă calea Suediei către aderarea la NATO. El a afirmat că Suedia va avea un loc la următorul summit al Alianţei, care va avea loc în 11-12 iulie, la Vilnius.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE