Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schengen. Țările de Jos cer o nouă verificare pentru Bulgaria

Regatul Țărilor de Jos cere oficial Comisiei Europene o misiune suplimentară în Bulgaria, legat de posibila aderare la spațiul Schengen. Experții europeni ar urma să verifice respectarea statului de drept.

Acțiunea poate fi pusă în legătură cu opoziția regatului asupra aderării Bulgariei la spațiul de liberă circulație. Olanda se concentrează pe problemele de justiție din Bulgaria, în timp ce Austria are observații cu privire la paza frontierelor, așa cum procedează și în cazul României. Noua cerere vine pe fondul campaniei electorale pentru că miercuri vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Potrivit sondajelor, favorit este partidul Noul Contract Social, de centru-dreapta și care se opune extinderii Uniunii Europene.

Premierul susține că România ar putea lua în calcul decuplarea de Bulgaria pentru aderare

Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen figureaza pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI din 5 decembrie, a anunțat europarlamentarul român Vlad Gheorghe.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul de la București ar putea lua în calcul decuplarea de Bulgaria în vederea aderării la spațiul Schengen. Într-un interviu acordat publicației Bloomberg, șeful Executivului a afirmat că este o ”profundă nedreptate” faptul că România nu a putut accede la spațiul de liberă circulație, precizând că va solicita o reuniune extraordinară și va lua în considerare măsuri pentru a ieși din acest impas.

Ambasadorul Bulgariei la București spune că România și țara sa trebuie să adere împreună la Schengen: ”Cred că a fost doar o opțiune, nu a fost o soluție. De aceea, continuăm să rămânem împreună, să lucrăm împreună, să fim un grup. Am vorbit recent cu președintele Iohannis că vom rămâne împreună”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE