Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scenariu despre evoluția războiului din Ucraina. Analist: „Pentru Putin, Crimeea reprezintă cuiul lui Pepelea”

Directorul Centrului de Studii Globale din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a analizat, luni, în direct la Euronews România, evoluțiile războiului din Ucraina. Silviu Nate a explicat că președintele Volodimir Zelenski vrea ca Ucraina să-și recucerească toate teritoriile și să revină la granițele dinainte de 2014, în timp ce Vladimir Putin nu ia în calcul să renunțe la peninsula Crimeea, un punct cu o „relevanța strategică la Marea Neagră”.

Conf. univ. dr. Silviu Nate a vorbit inclusiv despre scenariul în care Rusia ar pierde controlul asupra peninsulei Crimeea.

„Pentru Vladimir Putin, Crimeea reprezintă cuiul lui Pepelea, dar și pentru noi. Dacă Rusia ar fi deposedată de Crimeea și nu ar mai avea patronajul asupra peninsulei, și-ar pierde relevanța strategică la Marea Neagră.

Portul Sevastopol unde ancorează întreaga flotă navală militară a Federației Ruse, care nu doar se plimbă prin Marea Neagră, dar și cobora în Marea Mediterană, încercând să problematizeze flancul sudic european”, a afirmat directorul Centrului de Studii Globale din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, invitat în studioul Euronews România.

Silviu Nate: „Nu cred că cineva i-ar oferi pe tavă lui Putin o salvare politică”

Analistul politic a mai precizat că evoluția conflictului din Ucraina va fi influențată de următoarele luni de iarnă, când avansul militarilor din ambele tabere este pus la grea încercare din cauza vremii.

„Cred că în această iarnă fiecare dintre părți vor încerca că se tatoneze reciproc. Există îndemnuri de la nivelul Pentagonului, inclusiv reprezentanții administrației Biden susțin că ar trebui începute o serie de discuții pentru a vedea în ce măsură Federația Rusă ar fi deschisă unor concesii.

Nu cred că cineva i-ar oferi pe tavă lui Putin o ieșire sau o salvare politică. Biden a spus că până când Putin va părăsi întreaga Ucraină nu va exista o formulă de negociere.

Occidentul caută formule să vadă cum să sprijine Ucraina în continuare.

Vorbim de foarte multe resurse care se duc acolo. Ucraina consumă între 4.000 și 6.000 de rachete de artilerie pe zi, în timp ce Rusia consumă 20.000, adică de trei, patru ori mai mult. Înseamnă industrie, bani, resurse militare fantastice care împovărează și economiile vestice”, a concluzionat analistul.

De la declanşarea invaziei sale în Ucraina, la 24 februarie, Rusia a comis 46.432 de crime de război în teritoriile pe care le-a ocupat, crime ce au fost înregistrate ca atare de procurorii ucraineni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE