Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scandalul politic din Polonia continuă. Simpatizanții fostei guvernări anunță noi proteste

Scandalul politic din Polonia continuă, iar transferul de putere se dovedește extrem de tensionat. Fosta conducere a posturilor publice de televiziune și radio refuză să părăsească birourile și acuză noua guvernare liberală a lui Donald Tusk de măsuri ilegale. Simpatizanții fostului partid de guvernământ Lege și Justiție au anunțat noi proteste. Ei au  manifestat și împotriva arestării a doi parlamentari ai partidului, condamnați pentru abuz în serviciu.  Președintele Poloniei, care provine din fostul partid de guvernământ, a inițiat procedura grațierii celor doi. 

Scandalul politic din Polonia continuă și la nivelul posturilor publice de televiziune și radio, a căror conducere a fost destituită de noua guvernare liberală a lui Donald Tusk. Echipa care a fost angajată pe vremea fostei puteri refuză să părăsească birourile și consideră concedierea ilegală. 

Michal Adamczyk, fostul director al postului național de televiziune: ”Oamenii tocmai au aflat că ministrul Culturii a acționat ilegal. Deciziile sale au fost zdrobite de instanță. Oamenii trebuie să vadă asta. Este foarte important pentru Polonia, dar și pentru Europa să vadă că acești oameni de la putere nu au susținerea publicului pentru acțiunile și metodele autoritariste pe care le adoptă pe Tusk.”

Noul guvern cere schimbarea legislației după care se ghidează instituțiile publice de presă

Experți și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale sunt de acord că era nevoie de o schimbare la nivelul instituțiilor publice de presă, dar au îndoieli legate de modalitatea juridică aleasă de noul guvern. 

Maciej Nowicki, director Fundația Helsinki pentru drepturile omului: ”În ultimii ani, presa de stat a devenit portavocea majorității guvernamentale la un nivel fără precedent și trebuia ca acest lucru să se schimbe. Ceea ce este îndoielnic este maniera juridică la care s-a apelat pentru aceste schimbări. Potrivit ordinii constituționale, numirea șefilor posturilor publice nu revine ministrului, nu ține de un politician.”

Noua conducere a postului public de televiziune declară că dorește depolitizarea și impunerea unor standarde jurnalistice. Cu toate acestea, atmosfera este dominată de tensiuni și haos, din cauza disputei juridice dintre cele două tabere. 

Grzegorz Sajór, director agenția de știri TV: ”Avem nevoie să producem un program de știri normal. Ne-am dori foarte mult să fie un simplu program obiectiv, care arată argumentele ambelor părți și nu se axează pe criticarea uneia, și lăudarea alteia.”

Simpatizanții fostului partid de guvernământ au protestat față de schimbările de la posturile publice de televiziune și radio, dar și față de arestarea a doi parlamentari ai partidului, condamnați pentru abuz. Coaliția de guvernare pregătește noi măsuri. 

Agnieszka Pomaska, Parlamentar Platforma Civică: ”Suntem în proces de adoptare a bugetului pentru acest an, iar acest lucru este cu siguranță o chestiune urgentă, există probleme cum ar fi cea a majorărilor salariale pentru profesori și, bineînțeles, problema stabilizării situației din mass-media, care era controlată de Partidul Lege și Justiție.” 

Vocile din mass-media publică sunt încă divizate, iar acest conflict își va găsi cu siguranță sfârșitul în instanță. Între timp, unele redacții ale televiziunii publice, precum cea din spatele meu, rămân închise. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE