Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scandal politic la Atena. Premierul neagă implicarea în interceptări telefonice

Parlamentul Greciei este chemat din vacanță cu o săptămână înainte de termenul inițial din cauza scandalului interceptărilor telefonice ale unui politician din opoziție. Guvernul anunță o dezbatere extraordinară, la cererea opoziției de stânga. Premierul spune că nu știa nimic de această inițiativă a serviciilor secrete. De la Atena transmite jurnalistul Euronews Efi Koutsokosta.

Efi Koutsokosta: „Prim ministrul grec Kyriakos Mitsotakis se află în mijlocul unei crize politice severe ca urmare a dezvăluirilor cu privire la faptul că telefonul mobil ce aparține principalului său adversar politic, liderul celui de-al treilea partid ca reprezentativitate din țară, Nikos Androulakis, a fost interceptat după un ordin primit de la Serviciul Național de Informații, instituție care se află sub autoritatea directă a guvernului.

Dezvăluirile au dus la demisia directorului Serviciului de Informații precum și a principalului său consilier, dar și a unui nepot al directorului. Într-o emisiune televizată, primul ministru a calificat interceptarea adversarului său politic drept o greșeală de care nu avea cunoștință de cauză.

În același timp, acesta a aprobat o verificare de către comisia parlamentară de specialitate și a anunțat patru domenii de reformă în cadrul Serviciului Național de Informații.

Scandalul a izbucnit atunci când Nikos Androulakis, care este de asemenea deputat al Parlamentului European, a anunțat public că a fost informat de către Parlamentul European asupra faptului că a existat o încercare de interceptare a telefonului său mobil, cu un program de spionaj.

 Cu privire la caz, putem vorbi despre două moduri diferite de interceptare a telefonului lui Androulakis. Pe lângă interceptare, el a fost de asemenea ascultat de către ofițerii de informații din Grecia în urma unor solicitări venite din partea autorităților din Armenia și Ucraina, potrivit surselor guvernamentale.

Trebuie spus că ambele țări neagă vehement implicarea lor în scandalul din Grecia, scandal ce aruncă guvernul în cea mai mare criză politică de la câștigarea alegerilor politice din iulie 2019.

Nu în ultimul rând, premierul Mitsotakis nu l-a menționat și pe jurnalistul grec, specializat în domeniul finanțelor, care a dat în judecată guvernul în urma unui scandal similar cu cel în care a fost implicat liderul opoziției de către o administrație ce este aspru criticată în afara țării pentru modul în care restricționează libertatea presei”.   

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE