Un bărbat de 78 de ani a murit duminică în județul Vâlcea. Este a doua victimă a incendiilor de vegetație care fac ravagii în mai multe regiuni din țară. Alți doi oameni au fost răniți, între care și un pompier. Militarii ISU se luptă cu flăcările de mai multe zile și numai în ultima săptămână au ars aproximativ 4.600 de hectare de vegetație.
Majoritatea incendiilor au fost provocate de oamenii din zonă, care vor să curețe cu foc deschis terenurile agricole, deși legea interzice acest lucru.
Zeci de incendii s-au înregistrat în ultimele zile în peste 20 de localități din șase județe, iar o femeie a murit. Pompierii spun că peste 500 de hectare de vegetație uscată au fost afectate, după ce oamenii au pus foc pentru a pentru a curăța terenurile agricole. În sprijinul pompierilor de a stinge focarele au fost chemate avioanele și elicopterele de la Ministerul Apărării.
Cele mai grele intervenții ale pompierilor au avut loc în județele Hunedoara, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud, Mehedinți, Vâlcea și Alba. Aici, din cauza lipse apei și a vântului puternic incendiile s-au extins repede. Azi noapte încă mai erau active peste 40 de focare în câteva păduri din Bihor.
Arafat: Ne confruntăm cu o situație gravă datorită incendiilor de vegetație. O femeie a murit carbonizată
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat duminică faptul că ne confruntăm cu o situație gravă la nivel național datorită incendiilor de vegetație, izbucnite ca urmare a acțiunilor intenționate ale oamenilor pe câmpuri.
Astfel, în primele opt zile ale lunii martie, au ars 4.600 de hectare, o femeie din Maramureș a fost găsită carbonizată, iar un pompier se află rănit în spital.
„Am hotărât să convocăm o conferință de presă având în vedere situația gravă cu care ne confruntăm la nivel național pe problemă incendiilor de vegetație uscată și de pădure (...) În luna ianuarie, a fost vorba de 650 hectare arse de la incendii, în luna februarie - 4.400 hectare, iar în luna martie, numai în primele opt zile, 4.600 de hectare arse. Clar, la acest moment, nu putem pune aceste incendii de vegetație pe seama temperaturilor crescute, pe seama fulgerului. Noi le putem pune doar pe seama unor acțiuni intenționate ale unor oameni, care fie s-au obișnuit să facă acest lucru de mult timp, fie intenționat să curețe unele câmpuri, să dea foc într-o zonă unde există vegetație uscată (...) Am avut deja un deces, al unei femei de 67 de ani, în județul Maramureș, găsită carbonizată de Secția de Pompieri Târgu Lăpuș. La Zătreni, în județul Vâlcea, avem o persoană rănită de 54 de ani, iar la Caraș - Severin am avut un pompier rănit, asupra căruia a căzut o creangă. Pompierul este cu fractură de șold și traumatism cranio-cerebral, aflându-se internat în spital, dar în afara oricărui pericol”, a spus Arafat, în cadrul unei conferințe de presă.
Eforturi de stingere a incendiilor
Șeful DSU a menționat că, la acest moment, sunt intervenții de mare amploare pentru stingerea incendiilor, cu un efort conjugat al forțelor din mai multe instituții: pompieri, Poliția de Frontieră, alte forțe ale MAI și MApN, voluntari, SMURD și serviciile de Ambulanță, piloții MAI și MApN, care acționează, în prezent, cu un avion militar de tip Spartan în Caraș-Severin și un elicopter Black Hawk în județul Hunedoara.
„Zeci de ore, sute de ore, în care s-a intervenit deja numai în ultimele zile, iar la Hunedoara a apărut și un fenomen al fumului dens, care a îngreunat inclusiv intervenția pe cale aeriană a elicopterului. Mai mult, acest fum poate să impacteze în mod foarte serios asupra intervențiilor elicopterelor SMURD în misiunile de salvare, pentru că piloții nu mai au deloc vizibilitate spre sol și nu mai știu exact unde pot să aterizeze, dacă este fumul mai dens, lucru care l-au semnalat, ieri, deja, la intervenția în județul Hunedoara”, a mai spus Arafat.
Amenzi pentru incendiatori
În contextul incendiilor, au fost aplicate amenzi de către pompieri, în cuantum total de 43.000 lei, dintre care amenzi de 5.000 de lei în județul Alba, 18.000 de lei în județul Hunedoara, 1.500 de lei în județul Caraș-Severin, 3.000 lei în Maramureș, 9.000 de lei în județul Vâlcea.
Arafat a făcut un apel la autoritățile locale să le explice oamenilor despre pericolul incendiilor de vegetație, inclusiv cu ajutor din partea preoților.
„De astăzi, la solicitarea noastră, preoții din zonele rurale, după slujbă, vor citi un mesaj, am rugat să fie citit în fiecare săptămână după slujbă, cât trecem prin această perioadă. Am solicitat sprijinul inclusiv Bisericii pentru a transmite mesajul nostru, pe lângă celelalte căi, mass-media și toate căile de social media și alte modalități de informare a populației”, a precizat Arafat.
La rândul său, secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a anunțat că în ultimele zile au fost întocmite 15 dosare penale, fiind vizate cinci persoane.
Misiuni de recunoaștere cu elicopterul SMURD pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată
Un elicopter SMURD, din cadrul Punctului Aeromedical Caransebeș, efectuează, duminică, mai multe misiuni de recunoaștere pentru a sprijini acțiunile de prevenire și stingere a incendiilor de vegetație uscată apărute în mai multe zone ale județului Caraș-Severin, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).
„În cursul acestei dimineți (duminică dimineață, n.red.) elicopterul SMURD din cadrul Punctului Aeromedical Caransebeș execută misiuni de recunoaștere în mai multe zone afectate din județ. Informațiile colectate sunt transmise echipajelor de intervenție la sol și aeronavei Spartan a Ministerului Apărării Naționale, care va executa misiuni de stingere aerian, în zona Cheile Bedinei, Dobraia - Parcul Național Domogled”, a precizat sursa citată.
Pentru gestionarea situației operative, forțele din cadrul subunităților ISU Caraș-Severin, alături de lucrători ai ocoalelor silvice și din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență intervin pentru stingerea mai multor incendii de vegetație, litieră și fond forestier, în zona Parcului Național Domogled, Parcului Național Cheile Nerei, Sichevița, Doman și Lupac.
„Misiunea forțelor de intervenție este una de durată și extrem de dificilă, din cauza zonei greu accesibile care condiționează accesul mijloacelor de mobilitate terestră în aria de manifestare”, arată ISU Caraș-Severin.
De asemenea, echipaje mixte formate din pompieri, jandarmi și polițiști de frontieră desfășoară acțiuni de patrulare pentru informarea populației și prevenirea arderilor necontrolate. În aceste misiuni sunt folosite drone cu ajutorul cărora sunt survolate zone de risc din apropierea orașelor din județ.
ISU Caraș-Severin mai arată că pe cursul zilei de sâmbătă, 8 martie, pompierii militari au desfășurat 25 de misiuni pentru stingerea arderilor necontrolate de vegetație uscată.
Pompierii militari reamintesc cetățenilor că arderea vegetației uscate este interzisă prin lege. Nerespectarea prevederilor legale constituie contravenție și se sancționează cu amenzi de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice.
Pompierii au intervenit cu sprijin aerian
Mai mult, pentru a se estima suprafața afectată de incendii a fost ridicată o dronă în județul Caraș Severin, iar un elicopter de tip SMURD a verificat dacă sunt victime.
O aeronavă C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene Române i-a ajuta pe pompieri la stingerea incendiilor de pădure din judeţul Caraş-Severin. La fel și un elicopter Black Hawk de la Ministerul Apărării, în județul Maramureș.
Până în acest moment autoritățile din cele șase județe spun că au fost afectate de incendii peste 500 de hectare de vegetație. Trei persoane au fost amendate pentru că ar fi pus foc intenționat.
Din nefericire incendiile au făcut o victimă. Este vorba despre o femeie din județul Maramureș, care ar fi incendiat împreună cu soțul său au incendiat un teren pentru a-l curăța de vegetația uscată.