Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sârmă ghimpată între Polonia și Kaliningrad. Guvernul de la Varșovia construiește un gard care să oprească migranții

În Polonia, armata a început să ridice un gard de sârmă ghimpată la granița cu enclava Kaliningrad, care aparține Rusiei. Acțiunea este urmare a unei decizii guvernamentale, Varșovia temându-se de un val de migranți direcționați de Moscova.

Autoritățile din Polonia anunță că noua măsură de siguranță este luată după ce Rusia a decis să permită un mare număr de curse aeriene dinspre Orientul Mijlociu și Africa de Nord către enclava Kaliningrad. Construcția gardului de sârmă ghimpată, de 2,5 metri înălțime și 3 metri adâncime, ar urma să îi împiedice pe cei care caută azil în Europa să intre în Polonia.

Ministrul apărării de la Varșovia a explicat nevoia unei bariere, chiar și temporară, amintind de criză declanșată în toamna anului trecut, când mii de migranți africani și din Orientul Mijlociu au încercat să treacă granița din Belarus în Polonia. Unii dintre migranți au murit. Bariera de la frontiera cu Kaliningrad va fi similară cu cea pe care Polonia a instalat-o anul trecut de-a lungul graniței cu Belarus.

La vremea respectivă, Uniunea Europeană a acuzat Belarusul – un aliat apropiat al Rusiei – că i-a adus pe migranți ca parte a unei campanii de război hibrid pentru a destabiliza Europa. Minskul a negat că ar fi comis vreo infracțiune. Exclava Kaliningrad, unde Rusia are o prezență militară semnificativă, se află pe coasta baltică între Polonia și Lituania și este separată de Belarus printr-un coridor de frontieră îngust.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE