Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șapte state europene se opun planului UE de a finanța industria ecologică, drept răspuns la subvențiile SUA

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Planurile Comisiei Europene de a crea un nou instrument de finanțare a industriei ecologice întâmpină opoziție în interiorul blocului comunitar. Șapte țări europene au anunțat că se opun acestei inițiative și au propus, în schimb, să fie absorbiți, mai întâi, banii din bugetul de aproape 800 de miliarde de euro, pus la dispoziție prin PNRR, relatează agenția Reuters.

Cehia, Danemarca, Finlanda, Austria, Irlanda, Estonia și Slovacia și-au exprimat opoziția față de această inițiativă într-o scrisoare adresată vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, responsabil pentru Comerț. Chiar dacă nu sunt semnatare ale documentului, Germania, Țările de Jos și Belgia se opun oricăror noi împrumuturi comune. Astfel, este posibil să se mărească numărul țărilor care vor vota împotriva acestor planuri atunci când liderii UE se vor întâlni pentru a le discuta pe 9 și 10 februarie.

Toate cele 10 state afirmă că Uniunea Europeană ar trebui să se folosească de fondurile deja aprobate, în loc să caute mai mulți bani.

Comisia Europeană susține că este nevoie de noi fonduri pentru diminua discrepanțele dintre țările mai sărace și cele dezvoltate de a-și sprijini industriile ecologice să facă față concurenței din China și Statele Unite. Oficialii europeni sunt îngrijorați, în mod special, că legea de reducere a inflației (IRA) a SUA, prin care sunt oferite subvenții de 369 de miliarde de dolari companiilor care produc mașini electrice, baterii, turbine eoliene sau hidrogen în Statele Unite, vor atrage firmele din Uniunea Europeană.

Lupta pentru ca Europa să rămână o piață atractivă pentru industria „verde” este îngreunată și mai mult de prețurile la energie care sunt mult mai mari în UE decât SUA, precum și de procesele de autorizare de durată pentru investițiile ecologice.

Săptămâna trecu, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE va pregăti o lege care să vină în sprijinul industriei ecologice cu ajutoare de stat, un Fond european de suveranitate, precum și cu o „soluție de tranziție” de finanțare, pentru a împiedica întreprinderile să se mute în Statele Unite.

Cele șapte state UE propun cheltuirea banilor din PNRR

În scrisoarea adresată vicepreședintelui CE, cele șapte țări europene susțin că Uniunea Europeană ar trebui să cheltuie mai întâi fondurile de aproape 800 miliarde de euro, puse la dispoziție prin Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR), ce oferă fonduri nerambursabile și împrumuturi ieftine.

„Trebuie să ne asigurăm că economia poate absorbi mai bine finanțarea deja convenită de UE. Până acum, au fost folosite aproape 100 de miliarde de euro din totalul de 390 de miliarde de euro din granturile PNRR”, au precizat semnatarii scrisorii.

„Mai mult, există încă o capacitate de împrumut neutilizată disponibilă în cadrul PNRR. Orice măsuri suplimentare ar trebui să se bazeze pe o analiză aprofundată de către Comisie a deficitului de finanțare rămas și nu ar trebui introdusă nicio finanțare nouă”, au adăugat ei.

Germania, Țările de Jos și Belgia au atras atenția privind împrumuturile nefolosite din fondul de redresare pe care Guvernele nu le-au solicitat deoarece au preferat subvențiile.

Totodată, semnatarii scrisorii au mai precizat că, în loc să caute noi fonduri, UE ar trebui să diminueze birocrația pentru investiții și să facă progrese în ceea ce privește Uniunea piețelor de capital, un proiect care trenează din 2014. O Uniune a piețelor de capital ar stimula folosirea capitalului privat în întreaga UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE