Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Săptămâna de muncă de patru zile, un real succes: „Suntem la o productivitate de 101%”

Experimentul care implică doar patru zile pe săptămână de lucru s-a încheiat. În cadrul acestuia, peste 70 de companii și organizații au participat în Marea Britanie.

Rezultatele complete ale studiului vor fi publicate de Campania „4 Day Week” la începutul anului viitor, dar unele dintre companiile care au luat parte la studiu au spus deja pentru Euronews Next cum a sporit productivitatea și fericirea personalului.

„Am făcut o mulțime de cercetări în prealabil, dar chiar și așa sunt încă destul de surprins de cât de mult succes a avut”, a declarat Simon Ursell, directorul general al consultanței de mediu Tyler Grange.

El a spus că echipa sa a adoptat regula 100/80/100 - care înseamnă 100% salariu, pentru 80% din timp, menținând în același timp productivitatea 100%.

Era conștient de provocările pe care le-ar putea prezenta consumul aceleiași cantități de muncă în patru zile.

„Trebuie să inovezi și să vii cu noi moduri de lucru, iar asta pune o oarecare presiune”, a spus el.

Compania a dezvoltat chiar și o aplicație pentru a măsura oboseala și bună starea angajaților și, fără surprindere, a constatat că weekendul de trei zile a redus oboseala, în timp ce nivelurile raportate de bună stare au crescut.

Iar despre productivitate? „Nu mă așteptam să fie neapărat peste 100%, dar suntem la 101%”, a spus el.

Ursell a spus că a fost pentru ideea de cinci zile lucrătoare în prealabil, dar acum a devenit „un mare convertit” la ideea unei săptămâni de patru zile. El subliniază că mulți oameni nu realizează cât de mult timp este pierdut la locul de muncă și cât de mult se poate obține atunci când nivelurile de productivitate sunt mai mari.

Săptămâna de patru zile nu a fost răspunsul potrivit pentru toți angajații de la Tyler Grange și, potrivit lui Janine Chamberlin, directorul din Marea Britanie pentru LinkedIn, acest lucru se reflectă în datele despre așteptările angajaților la locul de muncă pe care le-a colectat rețeaua socială.

„Recentul Raport Global Talent Trends al LinkedIn a constatat că cea mai importantă prioritate a angajaților în prezent – ​​dincolo de compensare – este flexibilitatea, urmată de oportunități de dezvoltare a competențelor și echilibrul dintre viața profesională și cea privată”, a declarat ea pentru Euronews Next.

Flexibilitate la mare cerere

Au fost multe încercări de patru zile pe săptămână în întreaga lume în ultima vreme – și toate par să se încheie cu succes.

Un alt proces de patru zile pe săptămână, de data aceasta în Irlanda, s-a încheiat și pe 30 noiembrie și a fost numit „un succes răsunător” de către organizațiile din spatele acestuia.

Un parteneriat cu campania Four Day Week Ireland, University College Dublin și Boston College, a examinat impactul financiar, social și de mediu al săptămânii de lucru reduse, în urma participării a 12 companii.

Toate companiile au spus că intenționează să continue săptămâna de patru zile, nouă dintre ele angajându-se în acest demers imediat.

Potrivit cercetătorilor, au existat „îmbunătățiri semnificative” la parametri precum stresul, epuizarea și oboseala. Timpul mediu de somn pentru participanți a crescut de la 7,02 ore pe noapte la 7,72 ore. Da, ați citit corect, au dormit în medie cu o oră mai mult în fiecare noapte decât cei care lucrează în săptămânile obișnuite de cinci zile..

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE