Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Rusia vrea o alianță în domeniul gazelor. Din noua structură ar putea face parte Kazahstan și Uzbekistan

De Oana Stoica  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Rusia, Kazahstan și Uzbekistan se gândesc să își unească forțele în domeniul gazelor. Cele trei țări bogate în hidrocarburi discută despre coordonarea acțiunilor în ceea ce privește producția, transportul și exporturile, inclusiv pe imensa piață chineză.

Subiectul a fost abordat și în cadrul întâlnirii de luni de la Moscova dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul kazah Kasîm-Jomart Tokaev, potrivit Agerpres.

Nu au fost oferite detalii despre ce ar presupune o astfel de uniune în domeniul gazelor sau despre stadiul discuţiilor.

Legătura cu China

În timp ce Rusia este un exportator major de gaze naturale, Uzbekistanul şi Kazahstanul produc aproximativ atât de mult gaz pe cât consumă. Cele două ţări sunt conectate printr-un gazoduct cu Rusia, iar o conductă separată traversează ambele ţări cu destinaţia China.

Cu toate acestea, ambele conducte transportă în principal gaz din Turkmenistan, în timp ce Kazahstanul şi Uzbekistanul nu au raportat niciodată vreun transport de tranzit cu gaz rusesc spre China sau spre alte ţări.

Federația Rusă a pierdut o bună parte din piața europeană a gazelor, după agresiunea armată asupra Ucrainei. Prin urmare, consolidarea colaborării cu cele două state îi va permite Moscovei un acces mai facil pe piața asiatică.

Distribuie

Taguri