Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia anunță că va părăsi Stația Spațială Internațională după 2024 și va construi propria stație orbitală

În timp ce tensiunile continuă să crească între Rusia și Occident din cauza războiului din Ucraina, Moscova a anunțat că va părăsi Stația Spațială Internațională (ISS) după 2024. Decizia, relatată de presa rusă, a fost anunțată în timpul unei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și Iuri Borisov, directorul general al Roscosmos, agenția spațială rusă.

Anunțul, deși este considerat în general o veste proastă pentru cooperarea internațională în spațiu, nu înseamnă că Rusia renunță la ambițiile sale galactice, Moscova a sugerat că va crea o nouă stație orbitală proprie.

Dispare cooperarea dintre Rusia și țările occidentale

Borisov, care l-a înlocuit pe predecesorul Dmitri Rogozin după ce acesta a fost înlăturat personal de la conducerea Roscosmos de către Putin la începutul acestei luni, a numit decizia de a merge singur și de a construi propria stație spațială a Rusiei „ridicarea ștachetei” în industria spațială și principala "prioritate" a programului.

Bineînțeles, ne vom îndeplini toate obligațiile față de partenerii noștri, dar decizia de a părăsi această stație după 2024 a fost luată.

-Iuri Borisov, directorul general al Roscosmos

Odată cu ieșirea Rusiei de pe ISS dispare unul dintre puținele domenii în care Moscova mai coopera în mod pașnic cu țările occidentale. Tensiunile au crescut în urma invaziei Ucrainei din februarie și a sancțiunilor ulterioare impuse Rusiei, iar între NASA și Roscosmos a izbucnit un război al cuvintelor cu privire la viitorul ISS.

Cooperarea internațională pe stație va continua între NASA, JAXA din Japonia, ESA din Europa și agențiile spațiale CSA din Canada.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE