Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia și-a testat sistemul de avertizare a populației. Emisiunile TV și radio, întrerupte pentru a anunța populația să își păstreze calmul

Rusia și-a testat miercuri sistemele de avertizare a populației în caz de urgență în întreaga țară. Oficialii au întrerupt unele emisiuni de televiziune și radio pentru a avertiza populația să rămână calmă.

Testul, efectuat pentru prima dată în 2020, face parte dintr-o nouă inițiativă care impune autorităților să efectueze teste de două ori pe an, începând cu 1 septembrie.

Acesta intervine însă în contextul războiului din Ucraina, care a declanșat cea mai profundă criză în relațiile Rusiei cu Occidentul de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.

În jurul orei 10:40, dimineațăa, ora Moscovei, sirenele au răsunat în unele părți ale Rusiei, iar mesajul era "Atenție toată lumea! Pregătirea sistemelor de avertizare este în curs de verificare, vă rugăm să rămâneți calmi", au spus difuzoarele cu o voce masculină rusă severă.

"Când auziți sunetul unei sirene, trebuie să rămâneți calmi și să nu intrați în panică, să porniți televizorul - orice canal accesibil publicului sau radioul - și să ascultați mesajul de informare", a precizat Ministerul pentru Situații de Urgență într-un comunicat.

Sistemul de avertizare este conceput pentru a transmite în timp util un semnal către populație în cazul unei amenințări sau al unei urgențe de natură naturală sau provocată de om.

"De asemenea, Statele Unite efectuau miercuri un test pe scară largă al sistemelor sale de avertizare a populației, prin intermediul telefoanelor mobile și al posturilor de radio și televiziune americane. Scopul testului american este de a se asigura că sistemele continuă să fie eficiente în alertarea populației în caz de urgență, în special la nivel național", a precizat într-un comunicat de presă Agenția federală pentru gestionarea situațiilor de urgență, sau FEMA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE