Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia desfășoară sisteme antirachetă Bastion în apropiere de Japonia

Rusia a desfășurat sisteme antirachetă mobile pe una dintre insulele Kurile, în apropiere de Japonia. Anunțul a fost făcut de ministerul rus al Apărării, potrivit Agerpres.

Lanțul de insule Kurile este poziționat strategic între Japonia și peninsula rusă Kamceatka. Disputa teritorială asupra insulelor, despre care Rusia spune că îi aparţin şi pe care Japonia le numeşte „teritoriile sale nordice”, a împiedicat Tokyo şi Moscova să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităţilor celui de-al Doilea Război Mondial.

Au instalat o tabără militară

Sistemele Bastion, dotate cu rachete cu o rază de până la 500 kilometri, au fost desfăşurate pe insula Paramuşir, a precizat ministerul rus.

„Militarii din Flota Pacificului vor monitoriza nonstop zona adiacentă”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Potrivit acestuia, pe insulă a fost instalată o tabără militară cu toate facilităţile necesare pentru a funcţiona pe tot parcursul anului. Desfăşurarea are loc la un an după ce Rusia a instalat sistemele Bastion pe insula Matua din zona centrală a Kurilelor, se mai menţionează în comunicat.

Şeful secretariatului guvernamental nipon, Hirokazu Matsuno, a asigurat că guvernul japonez va monitoriza îndeaproape activitatea militară rusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE