Efectele mobilizării anunțate de Putin: Rubla s-a depreciat, acțiunile companiilor rusești au scăzut

De Oana Stoica  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Moneda rusească a ajuns la cea mai scazută valoare din ultimele două luni, 63 de ruble pentru un dolar, după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în Rusia.

Și acțiunile companiilor rusești au înregistrat scăderi de peste 10% după discursul președintelui, potrivit Agerpres.

Mobilizare parțială a rezerviștilor

Vladimir Putin a anunțat miercuri dimineață o mobilizare parțială a rezerviștilor, prima acțiune de acest gen de la al Doilea Război Mondial încoace. Astfel, Putin deschide calea pentru o escaladare majoră a conflictului în Ucraina, la șapte luni de la începutul războiului.

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a precizat că Rusia va mobiliza 300.000 de rezervişti pentru a-şi consolida trupele în Ucraina.

În jurul orei 10:00, rubla rusească înregistra o depreciere de 2,6%, fiind cotată la 62,18 unităţi pentru un dolar, după ce anterior a scăzut până la 62,975 ruble pentru un dolar, cel mai slab curs de după data de 7 iulie. Moneda rusească s-a depreciat cu 1,7% în raport cu euro, care era cotat la 61,61 ruble, şi 1,5% în raportul cu yuanul chinez, care se tranzacţiona pentru 8,776 ruble.

Indicii bursieri, în picaj

În paralel, indicii bursieri ruseşti erau în picaj, în condiţiile în care acţiunile giganţilor energetici Rosneft şi Gazprom afişau la un moment dat scăderi de aproximativ 12%.

Indicele MOEX al bursei de la Moscova a atins cel mai scăzut nivel de după data de 24 februarie, ziua în care Rusia a trimis zeci de mii de militari în Ucraina. Acest indice denominat în ruble afişa o scădere de 5,5% până la 2.094,5 puncte, după ce anterior a atins un minim de 2.002,73 puncte.

Indicele RTS, denominat în dolari, al bursei de la Moscova afişa şi el o scădere de 8% până la 1.061,9 puncte, cel mai redus nivel de după data de 27 aprilie.

Distribuie

Taguri