Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii strâng cureaua de teama facturilor tot mai mari la energie

Facturile în creștere la energie determină tot mai mulți români să facă economie. La nivelul instituțiilor de stat se iau măsuri punctuale, însă România nu are deocamdată un plan coordonat de reducere a consumului. Comisia Europeană a cerut tuturor statelor membre să reducă consumul cu 5% la orele de vârf, iar oficialii europeni sunt așteptați cu normele de aplicare a acestei directive.

Cu un consum foarte mic, de doar 35 de kilowați lunar, doamna Jenica Petrescu, pensionară, spune că o sperie perspectiva unor facturi mai mari și că a luat deja măsuri.

"Stăm pe întuneric. Dăm drumul la un televizor doar și frigiderul, atât. Pentru economie, nu mai călcăm, de spălat, mai de mână", spune femeia.

Sunt câțiva pași pe care îi poate face fiecare dintre noi pentru a reduce presiunea facturilor mari

"În primul și în primul rând trebuie să învățăm să fim conștienți de consumuri. Pe toate persoanele pe care le întreb de luni de zile, poate de ani dacă știu cât consumă în fiecare lună îmi spun că habar nu au. Ideea ar fi să fie conștiente cât consumă, să-și verifice facturile, să dea indexul la timp. Asta e foarte important", spune Corina Murafa, expert în politici de energie.

Să scoatem electrocasnicele din priză când nu le utilizăm

Electrocasnicele nu consumă curent doar când sunt folosite, ci și când sunt în stand-by, adăugând kilowați pe facturile la energia electrică.

Conform experților în energie, dispozitivele uitate în priză consumă între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o, dacă ar funcţiona.

Cel mai la îndemână exemplu, televizorul, care stă în aproape toate casele tot timpul în priză, consumă anual între 48 și 72 kilowați. Se poate face ne amintim să îl scoatem din priză noaptea sau în perioadele în care suntem plecați în vacanță.

Cum acționează autoritățile

Măsuri de economisire au fost anunțate și de câteva dintre instituțiile statului. La Palatul Parlamentului, iluminatul exterior va fi redus cu 50%, iar la Guvern, iluminatul clădirii se va stinge la miezul nopţii.

Președintele Klaus Iohannis sugerează că n-ar fi rău să aibă și România o strategie coordonată.

"Eu cred că nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent, repet nu vrea nimeni să stea lumea în frig, dar un plan decent de economisire cu cap este probabil binevenit", spune Iohannis.

Alte state europene au venit cu măsuri mai clare

În Franța, locuințele și birourile vor fi încălzite la o temperatură maximă de 19C, nu va exista apă caldă în clădirile publice, iar temperatura din piscine și săli de sport va fi redusă. În Spania, luminile din vitrinele magazinelor să fie stinse după ora 22:00, iar Germania a oprit iluminatul monumentelor și clădirilor publice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE