Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii și-ar putea schimba documentele online până la finalul lui 2024. Proiectul cloud-ului guvernamental, deblocat

Până la finalul anului viitor, românii și-ar putea schimba documentele online. Drumurile la diverse instituții și cozile la ghișee vor fi înlocuite de câteva clickuri, prin intermediul unei aplicații unice a statului.

Sunt doar câteva dintre beneficiile integrării platformei de cloud guvernamental, prin care vor fi interconectate mai ușor instituțiile publice și va fi redusă considerabil birocrația.

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: "Creăm infrastructura de bază, cea tehnică, prin care acea aplicație unică a statului român, prin care oamenii vor putea să interacționeze la orice oră din zi și din noapte, de oriunde din lume, pentru reînnoirea documentelor de identitate, vânzarea sau cumpărarea unei mașini, deschiderea unei firme, vor putea să fie făcute online, de pe telefon.

În cazul documentelor de identitate, de exemplu, vei fi notificat cu 30 de zile înainte să expire, pentru ca între timp să trimiți direct de pe telefon formularul prin care ești înregistrat și soliciți înnoirea documentului. Vei putea să soliciți ora și data la care vrei să te prezinți pentru a face poza pentru respectivul document. Inclusiv modulul de plată pentru acea taxă pentru înnoirea documentelor să poată fi făcută de pe telefon.

Vei avea într-o singură aplicație documentele personale, documentele de studii, diplomele, pentru a le putea folosi de câte ori ai nevoie. Ele vor putea să fie recunoscute la nivel european, în baza unui cod QR, iar angajatorii, atât din țară cât și străini, vor putea să verifice oricând că angajatul care pretinde că este absolvent de studii de un anumit tip chiar le-a absolvit.

Vorbim de o revoluție în tot ce înseamnă servicii publice. Ideea este următoarea. Am trecut acest proiect foarte important, dar nu înseamnă că de mâine vom fi automat cu toate aceste servicii direct pe telefon. Din 2024 începem cu o parte dintre ele, pentru că noi astăzi facem ce alte state au făcut în urmă cu 20 de ani. Vom recupera. Ținta mea este ca în 4-5 ani să facem ce alții au făcut în 20 de ani. Și deja am făcut pași majori."

Românii vor putea să afle totul despre pensiile lor

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: "Vorbim despre zona de support tehnic pentru tot ce înseamnă software pentru acest sistem complex de recalculare a pensiilor. Vorbim despre un proiect pe care îl avem în implementare împreună cu Ministerul Muncii. După ce vom avea această aplicație, toți românii vor putea să vadă în timp real cât a contribuit la pilonul de pensii, când va putea să iasă la pensie, cu cât ar ieși la pensie, ce penalizare ar avea dacă ar ieși anticipat la pensie. Toate aceste informații pe care azi le obții doar mergând la ghișee vor fi disponibile la un click distanță.

Undeva până la finalul anului viitor, acesta e targetul nostru, să avem acest serviciu pentru oameni."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE