Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România și alte trei țări din UE importă mai mult gaz din Azerbaidjan

Operatorii sistemelor naționale de gaze naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au convenit marți să crească importurile de gaze naturale din Azerbaidjan cu ajutorul infrastructurii existente, în condițiile în care până la declanșarea invaziei ruse din Ucraina depindeau de energia livrată de Rusia, relatează Euronews.com.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a afirmat că semnarea acordului între statele europene și compania azeră de petrol este ”un pas foarte oportun”, pentru a spori livrările de gaze în mai multe țări din Europa.

Ilham Aliyev a participat la ceremonia de semnare a acordului, organizată în Sofia, capitala Bulgariei.

În urma invaziei ruse din Ucraina, Uniunea Europeană încearcă să diversifice sursele de energie pentru a diminua dependența de gazele livrate de Rusia. În iulie 2022, UE a semnat un memorandum cu Azerbaidjanul în vederea dublării volumului importurilor de gaze azere la 20 miliarde de metri cubi pe an până în 2027.

"Războiul din Ucraina ne-a determinat să identificăm noi dimensiuni ale conceptelor de bună vecinătate, asistență reciprocă și solidaritate. Ne-a determinat să căutăm soluții eficiente, noi rute și noi moduri de aprovizionare pentru a redesena harta logistică internațională", a declarat președintele bulgar Rumen Radev.

Bulgaria este conectată la Coridorul sudic de gaze naturale, un proiect de gazoduct cu mai multe segmente pentru a aduce gaze naturale din Azerbaidjan în Italia, prin intermediul unui interconector cu Grecia. Conectorul permite livrarea către Bulgaria a un miliard de metri cubi de gaz din Marea Caspică, ceea ce acoperă aproape o treime din necesarul țării, și are capacitatea de a crește volumul până la cinci miliarde de metri cubi anual.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE