Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România nu a reușit să realizeze proiectele finanțate prin PNRR. De ce au rămas banii necheltuiți

Țara noastră nu a reușit să realizeze proiectele finanțate prin PNRR propuse pentru acest an. Acest lucru îl îngrijorează și pe șeful Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

El a explicat la Euronews România cât de importante sunt pentru economie fondurile europene. Întrebați de ce nu reușesc să cheltuie banii de la Bruxelles, reprezentanții ministerelor spun că de vină sunt procedurile greoaie din domeniul achizițiilor.

Suma se redistribuie

Ultima rectificare bugetară a tăiat aproape șase miliarde de lei din cheltuielile cu investițiile în proiecte care ar trebui ulterior decontate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Multe din aceste proiecte nici nu au fost începute. România riscă să piardă acești bani.

„Absorbția resurselor europene și absorbția de capital, ceea ce numim investiții publice  s-au dovedit greu de îndeplinit. Fondurile europene sunt acel piston care pot ajuta economia să reziste în aceste vremuri foarte dificile,” a declarat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

La rectificarea bugetară, cei mai mulți bani, 3,8 miliarde de lei, au fost luați de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Ministrul Marcel Boloș a explicat la Euronews că executarea proiectelor nu mai ține de ministerul său.

„Noi am avut la începutul anului un buget de șase miliarde lei și e o sumă importantă, dar e o sumă care se redistribuie. Acum banii s-au dus către ministerele de linie,” a declarat Marcel Boloș,  ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

30 de miliarde de euro prin PNRR

PNRR prevedea sume importante pentru digitalizare, însă mare parte din banii pentru acest an au rămas necheltuiți așa că la rectificarea bugetară au fost redistribuiți către alte instituții. Reprezentanții ministerului de resort spun că banii europeni nu pot fi cheltuiți din cauza legislației românești și în special a procedurilor greoaie din domeniul achizițiilor publice.

„O procedură de licitații poate fi întotdeauna întârziată prin diverse contestații care poate fi mai mult sau mai puțin fundamentate. Este evident că la asemenea proiecte foarte mari probabil că și legea achizițiilor ar trebui să fie un pic schimbată,” a explicat Tudor Prisecaru, secretar de stat în Ministerul Digitalizării.

Peste un milliard de lei din buget a pierdut și Ministerul Sănătății. Ministrul neagă că ar fi rămas în urmă proiectele derulate în domeniul său.

„Nu are nicio legătură cu investițiile. Nu am mai dat banii pe vaccinurile pe care le contractaseră cei din anul 2021. Deci e vorba de banii pe care nu i-am mai plătit,” a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Țara noastră beneficiază de aproape 30 de miliarde de euro prin PNRR. Banii sunt destinați investițiilor în sănătate, educație, mediu sau transporturi, dar trebuie cheltuiți până în 2026.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE