Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, mai aproape de a avea orașe smart. Mediul universitar și cel de afaceri depun eforturi comune pentru a implementa conceptul

Orașul inteligent, fără problemele care ne exasperează zi de zi: poluare, aglomerație, lipsa unor standarde privind cum și unde se construiește, este mai aproape de realitate. Universitatea Naţională de Ştiinţe şi Tehnologie Politehnica Bucureşti are, de astăzi, un Centru Internaţional Tehnic pentru Inovare în Smart City ‘CITI Cluster’. Este vorba despre o retea națională de cercetare și dezvoltare care să aducă propuneri și planuri concrete de dezvoltare pentru fiecare comunitate în parte.

Parteneriat public-privat pentru orașele viitorului

În încercarea de a transforma orașele din România în orașe ale viitorului, mediul academic, sectorul public și cel privat și-au unit forțele într-un parteneriat menit să găsească soluții pentru provocările tot mai complexe.

Mihnea Costoiu, rector Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica Bucureşti: „Ne dorim să aducem tehnologia din Universitate în fața oamenilor într-un mod nu doar transparent, ci și practic. Astfel ca viața oamenilor să se îmbunătățească. Ne dorim ca studenții noștri să beneficieze de toate aceste tehnologii”.

În acest context, conceptul de oraș inteligent devine tot mai relevant. Orașele smart sunt cele care folosesc tehnologia modernă în domeniul public, de la transport public și managementul energiei, la colectarea deșeurilor. Conceptul este deja bine cunoscut în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană.

Achilleas Kanaris, CEO companie telefonie mobilă: „Este un proces foarte complex. Presupune integrarea mai multor instrumente digitale, de mediu sau de energie, undeva într-o platformă, care să se ocupe de eficientizarea mai multor procese”.

„Orașul de 15 minute”

Până în 2030, locuitorii din Suceava, Cluj-Napoca și Sectorul 2 din București ar putea pierde mai puțin timp în trafic. Aceste comunități au fost selectate de Comisia Europeană pentru a realiza conceptul “Orașului de 15 minute”. Până în 2030, cele mai importante servicii și puncte de interes, cum ar fi: farmacii, magazine, școli și grădinițe, ar trebui să fie la un sfert de oră de mers pe jos sau cu bicicleta de locuințele oamenilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE