Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, la coada clasamentului egalității de gen

Egalitatea de șanse în educație pentru fete și băieți este obiectiv de țară în cadrul Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Guvernului. Asigurarea faptului că toate fetele și toți băieții absolvă învățământul primar și secundar, gratuit, echitabil și calitativ este una din țintele asumate de România până în 2030. Dar, inegalitatea de gen este încă o problemă importantă în societatea noastră. În ciuda progreselor din ultimii ani, femeile se confruntă în continuare cu bariere, în educație, la locul de muncă sau în politică.

Potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial, România se află pe locul 89 din 153 de țări în ceea ce privește egalitatea de gen. Poziție deloc onorabilă. Guvernul are în plan să repare această deficiență prin egalitatea de șanse în educație din cadrul Strategiei de Dezvoltare Durabilă.

Egalitatea de gen încă este un subiect tabu în România, atât pentru părinți, cât și pentru profesori.

”Ni se induce ideea că această egalitate de gen înseamnă o îndemnare a copiilor să își schimbe sexul sau ceva de genul acesta. Mă îndoiesc ca în școli profesorii au curaj să abordeze acest subiect, ba mai mult a fost o strategie de educare a părinților acum câțiva ani. Cred că în primul rând ar trebui să încep cu educația adulților,” a explicat Andreea Ionescu, reprezentantul comunității ”Părinții vor schimbare”.

Reprezentarea femeii în politică

România nu excelează nici la capitolul reprezentării femeii în politică. Dacă ar fi să ne uităm pe Indexul privind Egalitatea de Gen, țara noastră ocupă una dintre ultimele poziții din UE privind reprezentarea femeilor în parlament, în guvern sau în consiliile locale.

În urma alegerilor din 2020, procentul femeilor care au reușit să obțină un mandat în Camera Deputaților a fost de 19%. În Camera superioară, lucrurile stau și mai prost – pentru că numai 17.6% dintre senatori sunt femei. Potrivit unui studiu realizat de Expert Forum, este un procent mai mic decât în anii 80, când numărul femeilor din Marea Adunare Națională era de 30%.

Și în Guvern, disproporția dintre femei și bărbați este mare: numai 9% dintre membrii Executivului format imediat după alegerile din 2020 au fost femei. În actualul Cabinet al lui Nicolae Ciucă – doar două femei ocupă funcții de ministru, din 21 de portofolii. Procentele se mențin și în rândul aleșilor locali, unde avem două femei președinte de Consilii Județene, două în fotoliul de primar într-o reședință de județ și una singură într-un sector al Capitalei.

”Dacă ne uităm la indexul european al egalității de gen, România este pe ultimul loc, România are cel mai lent parcurs, unde e progresul, dacă ne uităm în zona politică, și în zona de bussines, unde este progresul. Potrivit unui studiu, femeile din Romania au cea mai scăzută pondere de participare pe piața muncii din ultimii 30 de ani,” a declarat Oana Băluță, conferențiar universitar.

Autoritățile trebuie să implementeze o strategie coerentă în ceea ce privește egalitatea de gen, care trebuie sa fie introdusa in fiecare domeniu, susțin experții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE