Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: România se oprește în sferturi la Euro 2023 la volei masculin. Franța, victorie cu 3-0

România a ratat calificarea în semifinalele Campionatului European de volei masculin, pierzând în fața Franței, campioana olimpică en-titre. ”Tricolorii” rămân cu performanța de a fi printre cele mai bune opte echipe din Europa și cu faptul că au învins Franța în faza grupelor.

România - Franța 0-3, în sferturile Euro 2023 la volei masculin

SETUL 1: 22-25: Franța câștigă primul act al sfertului de finală. România a jucat foarte bine în primul set și a condus la un moment dat cu două puncte campioana olimpică en-titre.

SETUL 2: 14-25: Franța a început și forță setul și a controlat în totalitate actul secund al sfertului de finală.

SETUL 3: 25-27: Un set foarte bun făcut de ”tricolori”, care au avut la început un avantaj de cinci puncte și s-au menținut la conducere pe aproape tot parcursul setului. România a ratat trei mingi de set, Franța a revenit și a câștigat setul trei.


Echipa națională a ajuns în sferturi după ce a învins Croaţia cu scorul de 3-2 (25-17, 25-20, 17-25, 26-28, 15-12), tot la Varna, vineri, în primul meci din optimile de finală.

România a mai întâlnit Franța, campioana olimpică en-titre, în faza grupelor și a produs surpriza, câștigâng meciul cu scorul de 3-1.

România nu s-a mai aflat între primele opt echipe ale continentului de 40 de ani, după ce în 1983 încheia pe locul 8.

Fostul căpitan al naționalei de volei este optimist

Bogdan Olteanu, unul dintre cei mai importanți voleibaliști români, s-a arătat încrezător în șansele României de a produce marea surpriză.

”Nu cred că este o minune (n.r. că am învins Franța în grupe). Băieții au fost foarte serioși, au intrat foarte motivați în teren și asta s-a văzut de la primele mingi. Este clar că există o diferență de valoare, dar în momentul în care Franța nu joacă la potențialul ei maxim, iar România se autodepășește, acesta este rezultatul.

Eu aș vrea să văd un meci foarte bun al băieților (n.r sfertul de finală cu Franța). Dacă ei fac un meci foarte bun, indiferent de rezultat, nu vor avea ce să își reproșeze. Totuși jucăm cu echipa națională a Franței, campioană olimpică, sunt optimist, îmi doresc să câștige, dar în primul rând vreau să facă un joc bun și când se tremină meciul băieții să știe că au lăsat tot pe teren, că au dat tot ce au avut, și rezultatul cu siguranță va fi pe măsură", a spus Bogdan Olteanu, pentru Federația Română de Volei (FRV), potrivit eurosport.ro.

Președintele FRV: ”Nu suntem o Federație bogată, dar sperăm să devenim bogați prin rezultate”

Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei, a lăudat selecționata antrenată de Sergiu Stancu, după calificarea în sferturi și a vorbit despre bugetul de care beneficiază forul pe care îl conduce.

”Este o performanță care vine după trei ani de muncă. Vorbim de 7-8 ani de încercare în care juniorii au ajuns la turnee finale. Acum, la acest turneu final, sunt copiii care au fost la aceste turnee finale. Acesta a fost secretul.

Un milion de la bugetul de stat și încă atât își se mai retrage din venituri. Nu suntem o Federație bogată, dar sperăm să devenim bogați prin rezultate. Eu cred că o echipă națională bună se face prin jucători care joacă de cel puțin un an constant la echipa de club.”, a spus președintele FRV, potrivit Digisport.

Lotul României pentru Euro 2023 la volei masculin

  • Libero: Sergio Diaconescu (SCM U Craiova), Karol Kosinski (Rapid București)
  • Extreme: Mircea Peța (Steaua București), Daniel Chițigoi (ZAKSA Kędzierzyn-Koźle, Polonia), Adrian Aciobăniței (Skra Bełchatów, Polonia), Marian Bala (Arcada Galați)
  • Coordonatori: Filip Constantin (Rapid București), Claudiu Dumitru (Steaua București)
  • Centri: Bela Bartha (Dinamo București), Andrei Butnaru (Arcada Galați), Robert Călin (SCM U Craiova), Ștefan Lupu (Corona Brașov)
  • Opus: Rareș Bălean (Dinamo București), Alexandru Rață (Tectum Achel, Belgia)

Campionatul European are loc în Israel, Italia, Bulgaria, Macedonia de Nord, în perioada 28 august-16 septembrie.

România s-a clasat pe locul 21 la precedenta ediţie a Campionatului European la care a participat, în 2019. Palmaresul tricolorilor cuprinde un titlu european în 1963, două medalii de argint (1955, 1958) şi două de bronz (1971, 1977).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE