Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ritm lent pentru modernizarea rețelei de termoficare. Aproximativ 50 de kilometri de conducte, înlocuite în 2023

Rețeaua de termoficare rămâne veșnica problemă a Bucureștiului. După sărbătorile de Paște, atunci când se așteaptă oprirea căldurii, oficialii au anunțat că încep efectiv lucrările de reabilitare a conductelor primare, vechi de zeci de ani. Directorul Termoenergetica și-a propus ca în 2023 să fie înlocuiți 40 de km din rețeaua de termoficare.

Din totalul de 851 de kilometri de rețea de termoficare, atât cât are Bucureștiul, aproximativ 700 trebuie înlocuiți. Primarul Capitalei a spus pentru Euronews Romania că ritmul maxim care poate fi atins este de 50 de km de conducte pe an. Până acum nu a fost atins nici măcar acest număr. În 2021 s-au înlocuit 28 de km de rețea, iar în 2022, 32. Nicușor Dan pune, însă, ritmul lent al reabilitării din ultimul an pe seama conflictului din Ucraina.

”Am atribuit contractele de anul trecut, proiectarea era deja facuta de anul trecut. Am avut ghinion cu războiul din Ucraina, pentru că producătorii, oamenii cu care noi am contractat erau obișnuiți să revină după o lună pe alta cu conductele pe care le produceau și în urma Războiului din Ucraina s-a schimbat piața, unii au primit în iulie și unii prin iunie conductele și de asta li s-a afectat ritmul în care pot să facă lucrări”, a declarat Nicușor Dan, primarul Capitalei.

Peste 200 de kilometri de conducte, modernizate cu bani europeni

Primăria Capitalei a semnat contracte pentru reabilitarea a 210 km de rețea de termoficare, cu finanțare europeană în valoare de 200 de milioane de euro. Nicușor Dan a declarat la finalul anului trecut că lucrările ar urma să înceapă în primăvara acestui an cu termen de finalizare în 2027.

”De săptămâna viitoare, după ce temperaturile ne vor permite să oprim furnizarea cu agentul termic pentru încălzire, vom începe deja șantiere pe Bulevardul Brâncoveanu, în zona Pantelimon. Cel mai probabil începând cu luna mai vor începe patru, cinci șantiere pe fonduri europene”, a menționat Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica.

În prezent, cel mai lung tronson aflat în lucru pentru înlocuirea conductelor primare este Progresul-Ferentari.

Cei 12 kilometri de reţea alimentează 16 puncte termice, care la rândul lor furnizează căldură pentru aproximativ 10.000 de apartamente. Un raport al Consiliului General al Capitalei arată că înlocuirea întregului sistem de termoficare din București ar dura aproximativ 20 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE