Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rishi Sunak şi Liz Truss, în lupta finală pentru funcţia de premier al Marii Britanii

Fostul ministru de finanţe Rishi Sunak şi ministrul de externe Liz Truss au rămas cei doi candidaţi din cursa pentru fotoliul de prim-ministru al Marii Britanii. Aceasta este ultima etapă a competiţiei pentru înlocuirea lui Boris Johnson.

Sunak a fost în fruntea tuturor tururilor de scrutin în rândul parlamentarilor conservatori, dar Truss pare să fi obţinut avantajul până acum în rândul celor aproximativ 200.000 de membri ai partidului de guvernământ care vor alege în cele din urmă câştigătorul, scrie Reuters.

Oricine va câștiga pe 5 septembrie, va moşteni unele dintre cele mai dificile condiţii din Marea Britanie din ultimele decenii. Inflaţia este pe cale să atingă 11% pe an, creşterea economică stagnează, acţiunile sindicale sunt în creştere, iar lira sterlină este aproape de minimele istorice în raport cu dolarul.

Marea Britanie, sub conducerea lui Johnson şi ajutată de Truss, a adoptat o poziţie dură faţă de Bruxelles în negocierile post-Brexit în jurul Irlandei de Nord, atrăgând acţiuni în justiţie din partea Uniunii Europene şi ameninţând viitoarele legături comerciale.

Sondajele spun că Truss l-ar învinge pe Sunak în competiţia membrilor de partid, dar totul s-ar putea schimba pe măsură ce cei doi finalişti încep săptămânile de campanii electorale în toată ţara în faţa membrilor partidului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE