Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rishi Sunak, primele declarații ca președinte al Partidului Conservator: „Avem nevoie de stabilitate şi de unitate”

Noul premier britanic Rishi Sunak a promis luni că va aduce „stabilitate și unitate”, în condițiile în care Regatul Unit se confruntă cu „profunde dificultăţi economice”.

Rishi Sunak a afirmat că se simte onorat că a fost ales lider al Partidului Conservator.

„Nu există nicio îndoială că ne confruntăm cu profunde dificultăţi economice", a declarat Rishi Sunak în primul său discurs rostit după câștigarea alegerilor interne pentru șefia Partidului Conservator.

„Avem nevoie de stabilitate şi de unitate şi a aduce împreună partidul şi ţara va fi prioritatea mea absolută”, a adăugat el.

Sunak va deveni primul premier de origine indiană al Marii Britanii.

„Este cel mai mare privilegiu să mă pun în slujba partidului pe care îl iubesc şi să dau înapoi la rândul meu ţării căreia îi datorez atât", a menționat noul lider al Conservatorilor britanici, potrivit agenției AFP, citate de Agerpres.

În cadrul unei ședințe cu uşile închise, organizate după încheierea cursei electorale, fostul ministru de Finanţe le-a cerut politicienilor conservatori „să se unească” sau „să moară”, cu doi ani înainte de viitoarele alegeri legislative, au afirmat oficialii care au participat la această întâlnire.

Candidatura lui Rishi Sunak a fost singura care a obținut, cu un avans zdrobitor, pragul de 100 de voturi ale parlamentarilor din majoritatea conservatoare.

Partidul Conservator deține majoritatea în Camera Comunelor, iar Rishi Sunak va fi desemnat de Regele Charles al III-lea să formeze un nou Guvern. Acest lucru va avea loc cel mai probabil marți.

Desemnarea premierului reprezintă o premieră și pentru noul suveran, care a devenit rege pe 8 septembrie, după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a.

După ce a fost învins de Liz Truss la alegerile interne din această vară, Rishi Sunak va deveni al cincilea premier de la referendumul privind Brexit-ul din 2016, care a deschis un lung capitol de turbulenţe economice şi politice inedite în Regatul Unit.

Fostul ministru de Finanțe este al treilea lider al Partidului Conservator, în două luni, o perioadă de instabilitate fără precedent, în fruntea unei majorităţi măcinate de divizări după 12 ani la putere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE