Salina Praid, inundată. Digul de protecție a cedat în urma ploilor. Prefect: „Pericolul teoretic ar fi de prăbușire a minei”

Ce cuprinde articolul?

Parcul de aventură din Salina Praid, distrus în urma inundației

Prefectul județului Harghita: Debitele de apă nu ne permit să intervenim fără a risca viața celor care intervin

Raed Arafat: Pregătim o intervenție la Salina Praid

Director Salrom: „Există un potențial risc de prăbușire”

Prefectul Harghitei: Intervențiile sunt imposibile din cauza debitului uriaș

Situație critică la Salina Praid, după ploile din ultimele săptămâni. Albia pârâului Corund s-a surpat, iar apa curge în subteran, astfel că specialiștii nu exclud riscul prăbușirii pe termen lung, dacă situația nu va fi remediată. Problemele au început odată cu ploile torențiale de acum trei săptămâni, iar situația s-a agravat zilele acestea. Guvernul de la Budapesta a promis deja ajutor pentru refacerea salinei.

29/05/2025 , 14:25

Parcul de aventură din Salina Praid, distrus în urma inundației

Reprezentanții parcului de aventură Club Aventura Praid, singurul parc de aventura din lume aflat într-o mină, susțin că problema infiltrațiilor era cunoscută de mai mulți ani de autorități, pe care le acuză că au agravat-o prin faptul că nu au luat măsuri.

„Cu tristețe vă anunțăm că parcul nostru, Club Aventura Praid, nu va mai fi vreodată accesibil ca urmare a inundațiilor semnificative ce au avut loc zilele acestea in Salina Praid. Stricăciunile cauzate de apa care a ajuns la nivelul turistic al salinei sunt iremediabile și, din păcate, aici se încheie povestea singurului parc de aventura din lume aflat într-o mină, poveste începută de Club Aventura în 2012.

Salina Praid a fost o atracție turistică de interes național, in jurul căreia s-au construit nenumărate businessuri de familie, restaurante, hoteluri, pensiuni, fiind o sursa importanta de venituri pentru localnici și o bază de tratament importanta pentru cei cu probleme respiratorii din toată țara.

Foarte multe localități din regiune depindeau de turismul generat de Salina Praid. Ne pare rău că după atâția ani de zile in care era cunoscută problema infiltrațiilor autoritățile nu s-au implicat din timp si nu au reușit să rezolve problema, iar situația a devenit gravă într-un timp extrem de scurt”, au precizat reprezentanții Club Aventura Praid, pe Facebook.

La începutul lunii mai, pompierii au intervenit timp de două nopți consecutiv în Salina Praid, unde s-au produs infiltraţii în urma ploilor abundente, potrivit publicației Punctul.

De altfel, în mai 2024, Salina Praid și-a sistat activitatea activitatea, atât de extracţie, cât şi de vizitare, după apariția unor infiltrații din cauza ploilor torențiale.

29/05/2025 , 14:23

Prefectul județului Harghita: Debitele de apă nu ne permit să intervenim fără a risca viața celor care intervin

Digul de protecție construit în subteran în Salina Parid a cedat azi, în urma ploilor torențiale. Așa că salina a fost inundată atât în zona minieră, cât și în zona turistică. În direct cu noi este prefectul județului Harghita, Petres Sandor.

„Orice intervenție este sistată la momentul actual. La suprafață, debitele de apă nu ne permit să intervenim fără a risca viața celor care intervin. Este o albie de pârâu pe muntele de sare, o albie distrusă, afectată de falii. Sunt niște găuri în care ar putea intra orice utilaj.

Așteptăm ca debitele să revină la normal pentru a putea evalua starea terenului acela și apoi a intra pe el pentru lucrări de urgență. În subteran nu se va mai pune problema de intervenție până ce la suprafață intrarea apei nu este oprită”, a afirmat Petres Sandor, la Euronews România.

Prefectul județului Harghita: O prăbușire a minei ar îndemna dezastrul

„La momentul actual din tot ceea ce ne-au spus specialiștii în domeniu, nu există un pericol iminent. Pericolul teoretic ar fi de prăbușire a minei.

În ipoteza în care mina este complet inundată și apa stă acolo ani de zile și dizolvă sare, ar putea să afecteze pereții, pilonii atât de grav încât să se producă o prăbușire, dar nu discutăm despre fenomene care să aibă loc în zile, săptămâni.

O prăbușire a minei ar îndemna dezastrul, dar cred că nu este cazul să discutăm despre drobul de sare care ar putea în viitor să cadă sau nu.

Tot ceea vrem și trebuie să facem este să salvăm mina și să o punem în siguranță, astfel încât această ipoteză în care am sta ani de zile fără să mișcăm un deget să nu fie una reală”, a mai precizat el.

29/05/2025 , 13:45

Raed Arafat: Pregătim o intervenție la Salina Praid

Autoritățile pregătesc o intervenție la Salina Praid, grav afectată de inundații, anunță Raed Arafat. Șeful DSU anunță că lucrările de salvare a minei vor fi reluate când vremea o va permite. Totodată, Guvernul pregătește o hotărâre pentru finanțare, după distrugerile provocate de viituri.

„A fost o discuție pe mina Praid, cu prefectul. Știu că s-a discutat și cu domnul prim-ministru interimar. Este emisă o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care propune o soluție. Urmează să fie aprobată prin hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, trasate sarcinile pentru stabilirea responsabilităților, care ministere se vor ocupa, să se emită inclusiv hotărâre de Guvern pentru finanțarea lucrărilor”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: Acolo era începută o lucrare și toată s-a distrus în timpul ploilor

„Deci există aceste discuții, suntem în curs de a rezolva această problemă, dar și acolo va trebui să fie o perioadă în care să se oprească ploile măcar și să înceapă să poată să lucreze. Acolo era începută o lucrare și toată s-a distrus în timpul ploilor și în timpul fenomen, fenomenelor meteo care au fost. Deci demult s-a preocupat Prefectura județului Harghita și colegii de la Regia de sare să rezolve problema, dar lucrările avansau și după care toate lucrările au trebuit să fie abandonate și trebuie abordată altfel situația”, a mai spus șeful DSU.

29/05/2025 , 13:41

Director Salrom: „Există un potențial risc de prăbușire”

Ploile abundente au făcut ca debitul râului Corund să fie și de 100 de ori mai mare decât cel obișnuit: de la o medie de cel mult 0,5 metri cubi pe secundă, la 60 de metri cubi pe secundă. Din acest motiv, toate lucrările începute acum câteva săptămâni au fost întrerupte.

Petres Sandor, prefectul Județului Harghita: „Aproape toată apa din pârâu la momentul actual intră în salină. La momentul actual, nu este posibilă nicio lucrare de intervenție, nici în subteran, nici la suprafață. La suprafață, toată zona albiei este instabilă.”

În aceste condiții, riscul prăbușirii nu poate fi exclus, cel puțin pe termen lung.

Irina Muller, director de producție Salrom: „Există un potențial risc de prăbușire a suprafeței, pentru că această dizolvare produsă de apele dulci ale pârâului Corund provoacă sufoziuni la suprafață, care conduc inevitabil la prăbușiri de teren.

În încercarea de a salva ce se mai poate salva, mina Telegdy și baza de agrement, specialiștii noștri lucrează la două diguri subterane, diguri din bulgări de sare consolidate cu beton, tocmai pentru a încerca să deviem apele pârâului Corund, care acum curg liber în subteran.”

Cum apa a pătruns în subteran, a fost necesară evacuarea oamenilor și utilajelor care făceau lucrări în salină pentru a preveni noi infiltrații.

Irina Muller, director de producție Salrom: „Este o încercare disperată a noastră să salvăm ce se poate salva. Când vom putea face măsurători și determinări, în ce privește structurile de rezistență ale minelor, atunci vom putea spune dacă mai putem face ceva sau nu în zonă.”

Primele infiltrații au început să apară de la ploile torențiale de acum trei săptămâni.

28/05/2025 , 17:19

Prefectul Harghitei: Intervențiile sunt imposibile din cauza debitului uriaș

Prefectul Harghitei, Petres Sándor, a declarat la Euronews România că aproape toată apa din pârâu intră acum în Salină, iar intervențiile sunt imposibile din cauza instabilității zonei și a debitului foarte mare.

Petres Sándor, prefectul județului Harghita: „Nu avem o estimare a debitului de apă care intră acum în Salină, dar ceea ce s-a și văzut, este faptul că aproape toată apa din pârâu la momentul actual intră în Salină. Din păcate, ieri, debitul foarte mare de apă și materialele care au fost cărate de viitură au distrus cele două canale pregătite în cursul săptămânilor anterioare, canale provizorii care trebuiau să preia debitul din albia distrusă a pârâului. Aceste canale puteau să ducă foarte bine câteva metri cubi de apă pe secundă în condițiile în care debitul normal este de sub 0,5 m³/s, conform specialiștilor de la Ape, doar că la un moment dat am avut peste 60 m³/s.”

În prezent, nu se poate interveni, a mai adăugat prefectul.

„La momentul actual, nu este posibilă nicio lucrare de intervenție. Nici în subteran, nici la suprafață, deoarece la suprafață toată zona albiei este instabilă. Vom putea relua intervențiile în momentul în care debitul revine la normal și putem aprecia starea albiei, se pot isca falii la orice moment. În mod sigur, o să constatăm după trecerea apelor că locul nu mai e cum a fost acum trei zile”, a precizat acesta, în intervenția în direct la Euronews România.

Petres Sándor a mai adăugat și că nu există „pericol iminent de prăbușire”.

„Discutând cu specialiștii, aproape că nu există probabilitatea pe termen scurt și mediu al unui asemenea fenomen nedorit. Că, teoretic, dacă mina este inundată complet și apa o să stea acolo ani de zile, ar putea să dizolve pilonii, pereții de sare și ar putea să se ajungă la o prăbușire, da, este o posibilitate teoretică, dar nu vorbim de zile, de săptămâni sau de luni”, a mai spus el.

Știrea inițială:

Risc de prăbușire la Salina Praid după ploile torențiale

Apa a reînceput să intre în Salina Praid cu un debit care nu poate fi controlat, a declarat prefectul județului Harghita, Petres Sandor, care a avertizat că a fost pierdută „lupta cu natura”. Cu toate acestea, autoritățile le-au dat asigurări localnicilor că nu sunt și nu vor fi singuri în această bătălie.

„Din păcate, am pierdut lupta cu natura. Debitul estimat astăzi, în cursul orelor dimineții, al pârâului Corund, a fost de peste 100 de ori (mai mare decât - n. r.) debitul normal, un debit cum nu s-a văzut, cel puțin în ultimii 30 de ani. Și materialele purtate de această viitură au afectat într-un mod aproape ireparabil lucrările de amenajare efectuate în cursul ultimelor săptămâni.

Apa a început să intre iarăși în salină, cu un debit care nu poate să fie stăpânit la momentul actual”, a declarat Petres Sandor, potrivit Agerpres.

Prefectul județului Harghita a dat de înțeles că „este posibil” ca salina să se inunde în următoarele ore. De asemenea, el a precizat că sunt luate măsuri pentru a îndigui în interior, „astfel încât să se salveze măcar parte din zona turistică și, respectiv, să se salveze vechea exploatare, care nu a fost afectată”.

Din discuțiile cu specialiștii, Petres Sandor susține că ar dura destul de mult timp ca apa să dizolve atâta sare încât să se pună probleme de stabilitate.

„După toate cunoștințele noastre, din ceea ce au afirmat specialiștii, ar lua destul de mult timp ca apa să dizolve atâta sare în interiorul minei încât să se pună probleme de stabilitate. Discutăm de luni, ani, nu de ore, zile, săptămâni. În niciun caz”, a precizat Petres Sandor, potrivit sursei citate.

Lucrări de amenajarea pârâului Corund din apropierea Salinei Praid, după retragerea apelor

De asemenea, prefectul a explicat că, după retragerea apelor, situația va fi evaluată de oficiali și vor reîncepe lucrările de amenajare a albiei pârâului.

„Ceea ce o să încercăm, împreună cu toți factorii implicați, de la compania Salrom, Ape, ISU, Consiliul Județean, Consiliul Local, toți, este ca, odată cu trecerea apelor, să evaluăm foarte rapid situația la suprafață și să ne apucăm iar, ca Meșterul Manole, de amenajarea albiei pârâului.

Contăm foarte mult și pe investiția cea mare, care va amenaja tot cursul pârâului, nu doar această zonă critică. Pe de altă parte, Salrom, din câte am înțeles din discuțiile purtate cu domnul director general Dobrea, va efectua cât de curând posibil o expertiză pentru a stabili starea pereților, a piloanelor în interiorul minei și pentru a decide ce este de făcut în continuare”, a spus prefectul Harghitei.

Mesaj către localnicii din Praid „Oamenii trebuie să știe că nu sunt și nu vor fi singuri în această bătălie”

Petres Sandor le-a dat asigurări locuitorilor din Praid și din zonă că nu sunt singuri în această bătălie și a reluat mesajul Salrom, potrivit căruia, indiferent de costuri, compania va dori să aibă activități de turism și de exploatare în Salina Praid.

„În ceea ce privește mesajul pentru concetățenii noștri din Praid și din întreaga zonă a salinei, eu nu pot decât să reiau ceea ce apare și în mesajul Salrom. Acolo se spune că, indiferent de costuri, Salrom va dori să aibă activități de turism și de exploatare în Salina Praid. Din partea instituției noastre, vom face tot posibilul ca ceea ce depinde de noi să fie realizat în timpul util și fără probleme pentru a atinge acest deziderat. Oamenii trebuie să știe că nu sunt și nu vor fi singuri în această bătălie', a declarat Petres Sandor.

Probleme la Salina Praid după ploile torențiale. Accesul turiștilor în mină a fost suspendat

Problemele la Salina Praid au apărut pe 5 mai, deoarece ploile torențiale au determinat creșterea nivelului pârâului Corund și infiltrarea apei în salină.

Accesul turiștilor în subteran a fost suspendat preventiv și Comitetul Local pentru Situații de Urgență Praid a declarat stare de alertă în localitate.

În pofida lucrărilor de amenajare efectuate, autoritățile au anunțat, marți, că geotextilul folosit pentru drenaj s-a deteriorat, din cauza debitului ridicat al pârâului Corund, ceea ce a dus la pătrunderea apei în salină.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE