Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Risc de holeră. Autoritățile din R. Moldova sunt în alertă și monitorizează apele neamenajate

Republica Moldova monitorizează apele de îmbăiere neamenajate, cum ar fi bălțile sau lacurile, după depistarea virusului care provoacă holera.

Ministerul Sănătăţii afirmă că supraveghează în mod curent bolile diareice acute în sezonul estival, iar judeţele din zonele de frontieră cu Republica Moldova şi Ucraina au fost atenţionate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni de holeră.

„Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, supraveghează în mod curent bolile diareice acute în sezonul estival, iar judeţele din zonele de frontieră cu Republica Moldova şi Ucraina au fost atenţionate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni de holeră", informează Ministerul.

Precizările vin în contextul informaţiile apărute în presă legate de depistarea vibrionului holeric în ape de îmbăiere din Republica Moldova, în zona râului Nistru.

Ministerul subliniază că în România nu s-au mai înregistrat cazuri de holeră în ultimii 30 de ani.

„Din cauza cazurilor care apar sporadic, Republica Moldova monitorizează apele de îmbăiere neamenajate pentru prezenţa vibrionului holeric. Tulpina izolată nu face parte din categoria celor care provoacă boală la om", afirmă reprezentanţii MS.

Holera este o infecţie care se transmite pe cale fecal-orală. Consumul accidental de apă contaminată din zone de îmbăiere neamenajate poate duce la infecţie în ţările unde există o circulaţie a acestei bacterii. 

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Suceava a luat următoarele măsuri:

- Efectuează cu atenţie sporită triajul epidemiologic în taberele de refugiaţi;

- Verifică respectarea regulilor igienico-sanitare din aceste tabere;

- Atenţionează reţeaua medicală din teritoriu privind anunţarea imediată telefonică a cazurilor suspecte către Direcţia de Sănătate Publică şi recoltarea de probe biologice de la cazurile suspecte, pentru investigaţii de laborator.

Direcţia de Sănătate Publică Suceava recomandă populaţiei :

- Consumaţi apa de băut numai din surse controlate (autorizate);

- Respectaţi cu rigurozitate regulile de igienă privind spălarea mâinilor precum şi a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate;

- Evitati scăldatul în bălţi/lacuri a căror apa este necontrolată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE