Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

RETROSPECTIVĂ. Filmele anului 2023. Barbie și Oppenheimer, cel mai mare succes de box office

Barbie și Oppenheimer sunt producțiile cinematografice care au avut cel mai mare succes de box office în anul 2023.

Criticii de film au însă alte preferințe când vine vorba despre bilanțul cinematografic al anului. Printre acestea se numără filmul Past Lives ( Din alte vieți) și Anatomie d'une chute ( Anatomia unei prăbușiri).

Anul cinematografic a fost dominat de producția Barbie, a regizoarei americane Greta Gerwig. Este și cel mai nominalizat film la premiile Golden Globe care vor fi decernate în ianuarie anul viitor.

Topul filmelor în anul 2023

Barbie, regizoare Greta Gerwig

Barbie trece printr-o criză care o face să pună sub semnul întrebării lumea în care trăiește și propria existență. Aceasta este premisa regizoarei și scenaristei Greta Gerwig. Filmul îi are în rolurile principale pe Margot Robbie și Ryan Gosling. Producția a generat un fenomen de masă și a înregistrat un succes de box office de aproape 1,5 miliarde de dolari.

Oppenheimer, regizor Christopher Nolan

Un alt succes de box office este Oppenheimer, care spune drama fizicianului american Julius Robert Oppenheimer, considerat unul dintre părinții bombei atomice. Cillian Murphy, Robert Downey Jr. și Emily Blunt interpretează rolurile principale în producția regizată de apreciatul regizor Christopher Nolan.

Killer of the Flower Moon, regizor Martin Scorsese

Killers of the Flower Moon a fost și el nominalizat la Golden Globe. Filmul regizat de Martin Scorsese îi are în rolurile principale pe Robert de Niro și Leonardo DiCaprio. Acțiunea se petrece în Oklahoma, în anii 1920. Descoperirea zăcămintelor de petrol duce la uciderea oamenilor din regiune, unul câte unul. FBI intervine pentru a lămuri misterul.

Poor Things, regizor: Yorgos Lanthimos

Regizorul grec Yorgos Lanthimos a revenit și el în 2023 cu o poveste fantastică despre Bella, o tânără care este readusă la viață prin metode neortodoxe de un om de știință genial și excentric interpretat de William Defoe. Producția cinematografică este, de fapt, o reinterpretare a poveștii Frankenstein, care o are în rolul principal pe Emma Stone. Filmul are accente de comedie absurdă.

Past Lives, regizoare: Celine Song

Unul dintre cele mai apreciate filme de către critici este Past Lives, un debut regizoral al tinerei canadiene Celine Song, cu accente autobiografice. Un băiat și o fată din Coreea de Sud leagă o frumoasă prietenie care este curmată de decizia familiei fetei de a emigra în SUA. Cei doi se regăsesc după 20 de ani. Regăsirea este un prilej de reflecție despre viață, iubire și destin.

Fallen Leaves, regizor Aki Kaurismäki

Anatomie d'une chute, filmul francez care face radiografia unei relații de cuplu din perspectiva unei intrigi polițiste, a fost marele câștigător la Cannes și la gala Academiei Europene de Film. La final de an, pe lista criticilor mai figurează producția finlandeză Fallen Leaves, drama istorică Zone of Interest, dar și Maestro. Acesta din urmă se bazează pe biografia unuia dintre cei mai mari dirijori americani, Leonard Berstein, interpretat de Bradley Cooper.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE