Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Regina Margrethe a Danemarcei își cere „scuze” pentru că le-a retras nepoților titlurile regale

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei a prezentat scuze, la doar câteva zile după ce a retras unele titluri regale de la patru dintre nepoții săi.  La sfârșitul lunii septembrie, Margrethe, cel mai longeviv monarh din Europa, a anunțat că copiii fiului său cel mai tânăr, prințul Joachim, nu vor mai avea voie să se numească prinți sau prințese - titlu pe care îl dețin în prezent. De la 1 ianuarie, copiii - Nikolai, Felix, Henrik și Athena - vor avea voie să folosească doar celălalt titlu al lor, contele sau contesa de Monpezat.

Decizia, urmată de reacții puternice

Casa Regală daneză a declarat la momentul respectiv că această măsură este „în conformitate” cu ceea ce fac alte familii regale europene, astfel încât copiii să își poată „modela propria viață” fără a fi limitați „de considerațiile și îndatoririle speciale” care decurg din apartenența la familia regală.

Mutarea a provocat o ruptură foarte publică în familie, prințul Joachim, care locuiește la Paris cu cea de-a doua soție a sa, prințesa Marie, vorbind cu presa daneză pentru a-și exprima frustrarea și dezamăgirea cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Fiul său cel mare, Prințul Nikolai, a declarat jurnaliștilor danezi că a fost șocat, întristat și confuz de acțiunile bunicii sale.

Într-un anunț făcut luni, regina Margrethe a recunoscut că au existat „reacții puternice” cu privire la decizia sa de a le interzice nepoților să fie numiți prinț sau prințesă.

„Am luat decizia în calitate de regină, mamă și bunică, dar, ca mamă și bunică, am subestimat măsura în care fiul meu mai mic și familia sa se simt afectați. Aceasta a provocat o mare reacție și pentru asta îmi pare rău”, a declarat regina Margrethe.

Cu toate acestea, regina nu a revenit asupra deciziei sale, spunând că aceasta a fost „așteptată de mult timp” și că uneori „trebuie luate decizii dificile”.

Pregătirea monarhiei pentru viitor

Regina Margrethe a declarat că deținerea unui titlu regal implică o serie de angajamente și îndatoriri care, în viitor, vor fi îndeplinite de mai puțini membri ai familiei regale - iar acest lucru face parte din viziunea sa privind „pregătirea monarhiei pentru viitor”.

„Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de faptul că nurorile, nepoții și copiii mei sunt marea mea bucurie și mândrie. Sper acum că noi, ca familie, putem găsi pacea pentru a ne găsi calea prin această situație”, a declarat regina

Deși nepoților regali le vor fi schimbate titlurile, aceștia nu își vor pierde locul în ordinea succesiunii la coroana daneză. În prezent, ei se află pe locurile șapte, opt, nouă și zece în linia de succesiune la tron, în urma tatălui, a verișorilor și a unchiului lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE