Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recordul lui LeBron James. Sportul e mai mult decât numere, iar numerele pot fi mai mult decât o carieră

L38ron Jam3s87. Recordul de puncte marcate în sezonul regulat din NBA este, probabil, una dintre cele mai importante borne sportive, indiferent de disciplină. După aproape 39 de ani în care 38.387 a părut un prag de neatins pentru jucătorii unei ligi în care sunt la ordinea zilei accidentările și nevoia de pauze prelungite, LeBron James a devenit cel mai bun marcator din istoria baschetului. Însă moștenirea „copilului din Akron” nu este definită de numere. Dimpotrivă, ar putea fi definită de capacitatea lui de a redefini însemnătatea unor numere. 

De la apariția NBA ca organizație, mai mult de 4500 de sportivi au jucat în această ligă. A devenit în mod natural cea mai importantă competiție de baschet a planetei, iar anvergura ei incomparabilă cu orice altă ligă din lume îi îndreptățește oarecum pe campionii NBA să se considere „world champions” atunci când câștigă trofeul Larry O'Brien. Însă NBA este și o ligă a recordurile. Unele sunt intangibile, precum multe dintre cele deținute de Wilt Chamberlain. A marca 100 de puncte într-un meci pare ceva palpabil, dar numai în măsura în care termenul de comparație e reprezentat de alte reușite, cum ar fi recordul pentru media de puncte de-a lungul unui întreg sezon: 50.4 puncte/meci. 

Până în data de 7 februarie 2023, recordul pentru totalul de puncte marcate în carieră îi aparținea lui Kareem Abdul-Jabar: 38.387. După această zi, recordul îi aparține lui LeBron James, care are și ocazia de a-l completa de fiecare dată când va mai intra pe parchet, în cadrul unui meci oficial din sezonul regulat. Partida în care pragul istoric a fost depășit îl lasă la 38.390 de puncte. 

VEZI GALERIA
6 imagini

Fotografii: Associated Press

Ce înseamnă de fapt 38.387 de puncte în baschet?

Pretenții de precizie pentru un răspuns la o astfel de întrebare putem avea doar de la doi pământeni: Kareem și, acum, LeBron James. Noi, restul, putem să bănuim. Dincolo de cantitate, recordul este unul al longevității. La 38 de ani, LeBron James joacă în al 20-lea sezon. Pentru a marca atât de multe puncte, e necesar să fii pe parchet. Poate suna simplist, dar longevitatea nu este ceva accesibil pentru jucătorii din NBA. Durata medie a unei cariere este de doar 4,5 ani, iar motivele țin de sănătatea jucătorilor și capacitatea lor de a păstra un nivel ridicat de performanță din primul an și până la retragere. 

Din această perspectivă, LeBron a stabilit noi standarde: cu excepția sezonului de debut, pe care l-a încheiat cu o medie de 20.9 puncte, LeBron nu a bifat niciun sezon cu medii sub 25 de puncte pe meci. În toată istoria ligii, doar 25 de jucători au mai mult de două sezoane cu peste 25 de puncte pe meci. LeBron James are 19 și în al 20-lea său sezon se pregătește să îmbunătățească (și) acest record.

Recordul pentru totalul de punct în carieră este și unul al adaptabilității. LeBron James a definit o eră a NBA în care pe teren există un jucător capabil să bifeze toate calitățile care, până la acel moment, putea fi regăsite în alți doi sau trei jucători din echipă. Ideea de a fi „a triple threat”, adică un jucător care să excelez în privința aruncărilor, a capacității de a pasa și a abilității de a avea un dribling de cea mai înaltă calitate. Pe măsură ce jocul din NBA a migrat din spațiul de 3 secunde către zona linie de 3 puncte și chiar mult dincolo de ea, LeBron James a reușit să țină pasul cu toate aceste schimbări. Poate din nou ceva simplist, dar mulți nu au făcut-o, iar asta a coincis cu un declin în carieră. Sau chiar încheierea ei în mod subit (watchu doin`, Carmelo Anthony 🙁).

Ce înseamnă acest record pentru cariera lui LeBron James?

Pentru un jucător mai degrabă apreciat prin prisma faptului că are o capacitate uriașă de a pasa mingea și de a-i face pe colegii lui de echipă să fie mai buni, recordul pentru totalul de puncte este o realizare cu atât mai spectaculoasă pentru LeBron James. 

Însă moștenirea lui LeBron James are toate șansele să fie una în care cariera lui definește anumite cifre și nu invers. Fără a se fi încheiat și fără semne clare că ar fi aproape de final, povestea lui LeBron James în baschet înseamnă mai mult decât meciuri, recorduri și inele de campion. „Copilul din Akron” a transformat platforma ce i-a fost pusă la dispoziție într-o sursă de inspirație pentru milioane de oameni care, de exemplu, au învățat mai multe despre justiție socială sau drepturi egale. Banii câștigați de-a lungul cariere l-au transformat pe LeBron James nu doar într-un miliardar încă în activitate sportivă, dar și un promotor al șanselor pentru educație de calitate prin intermediul programelor pentru care a militat în general și a proiectului I Promise School în mod special. Atitudinea lui față de ideea de grijă pentru corp și minte îl fac încă de pe-acum să fie un model pentru toate tinerele generații de baschetbaliști care înțeleg tot mai bine că banii (deloc puțini) din NBA, trebuie învestiți cu prioritate în propria dezvoltare. 

Poate fi depășit recordul de puncte al lui LeBron James?

Wilt Chamberlain deține un total de 72 de recorduri în NBA. Doar 4 sunt „împărțite” cu un alt jucător. Unele sunt intangibile. Prin prisma felului în care evoluează baschetul din NBA, LeBron James ar putea păstra acest record măcar la fel de mult pe cât a făcut-o Kareem Abdul Jabar. Din cel puțin 5 motive.

  1. Niciun alt jucător în activitate în prezent nu pare aproape de această bornă. În teorie, Kevin Durant ar putea reuși acest lucru. Dar are șanse mici. La 33 de ani, KD bifase aproape 25.000 de puncte, cu peste 1300 mai puțin față de cifrele pe care Kareem le avea la aceeași vârstă. În plus, KD a avut în ultimii ani tot mai multe accidentări. Mai multe accidentări înseamnă mai puțin meciuri jucate, deci mai puțin puncte marcate într-un sezon. 
  2. Deși tehnologia medicală a evoluat foarte mult, asta nu se traduce neapărat în mai multe meciuri jucate pentru baschebaliștii importanți din NBA. Ba dimpotrivă. În ultimii ani s-a popularizat ideea load managementului. Adică o „cumpătare” forțată în materie de minute petrecute pe parchet, în special pentru jucătorii importanți ai unei echipe. Pentru formații a devenit mai importantă „păstrarea” jucătorilor pentru partidele cu adevărat importante, în detrimentul utilizării acestora în toate meciurile dintr-un sezon.
  3. În prezent, fiecare echipă joacă 82 de partide în sezonul regulat. Dar acest lucru s-ar putea schimba. Sau măcar se discută tot mai mult despre acest lucru.
  4. La nivel aproape filozofic pare greu de crezut că un alt jucător ar putea susține fizic și psihic presiunea a cel puțin 20 de sezoane de competiție feroce și performanțe stelare. LeBron James a făcut ca ideea de a marca 25 de puncte într-un meci aproape meci de meci să pară ceva simplu. Dar realitatea este cu totul alta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE