Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacții în toată lumea după ce Josua Tuisova a jucat, deși îi murise copilul cu câteva ore înainte. Ministrul Sportului a fost la înmormântare

Josua Tuisova a fost protagonistul unui moment memorabil. Rugbistul din Fiji a ales să joace la Cupa Mondială, deși aflase cu câteva ore înainte că îi murise fiul în vârstă de 7 ani, Tito. El chiar a decis să nu meargă la înmormântare și a pus umărul la victoria țării sale în meciul cu Georgia, din grupa C, scor 17-12, și a fost desemnat omul meciului.

Acesta a luat decizia de a juca și i-a comunicat-o și selecționerului.

"Josh a cerut, cu decență, să nu fie discutată (n.r.: această problemă), așa că nu va fi discutată", a spus selecționerul din Fiji, Simon Raiwalui.

Tuisova a aflat de moartea fiului său în timp ce se afla la Cupa Mondială de Rugby

A reacționat chiar și Guvernul din Fiji.

"Toată națiunea este solidară cu Josua Tuisova, după ce fiul său a trecut în neființă. Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către familia lui Tito în aceste momente incredibil de dificile. Părinții nu ar trebui să treacă vreodată prin prin pierderea unui copil. Inimile noastre le sunt alături. Îi susținem în această durere și le oferim sprijinul nostru în orice privință în care putem să o facem", se arată în comunicatul Ministerului pentru Tineret și Sport.

Ministrul Jesse Saukuru a condus o delegație de la minister până la Votua Ba, pentru a-și prezenta condoleanțele.

Lumea rugby-ului, solidară cu Josua Tuisova

Centrul, în vârstă de 29 de ani, a aflat de la tatăl său despre moartea copilului.

"Josua Tuisova face sacrificiul suprem rămânând în Franța. Un întreg arhipelag salută alegerea sa", se arată și în presa franceză.

Vestea decesului fiului său, Tito, a fost făcută public după câteva zile, iar momentul a îndurerat lumea rugby-ului. Jucătorii din naționala Angliei, pe care Fiji ar urma să o întâlnească în sferturi dacă va obține cel puțin un punct în ultimul meci din grupă, cel cu Portugalia, i-au transmis condoleanțe lui Josua Tuisova.

"Sunt circumstanțe tragice. Îi transmitem condoleanțele noastre și toate urările de bine. Nu cred că cineva ar trebui să aibă de-a face cu așa ceva. Din partea întregului rugby englez, îi transmitem condoleanțe, iar gândurile noastre se îndreaptă către el", a spus unul dintre antrenorii Angliei, Kevin Sinfield.

Comunitatea rugbiștilor a reacționat și o mulțime de jucători și oficiali i-au transmis condoleanțe.

Iar pe rețelele de socializare au avut loc chiar și discuții referitoare la acest subiect.

"Ce l-a făcut pe Josua Tuisova să joace?", a fost întrebarea cea mai frecventă. Acesta este chiar și titlul unui articol al publicației Howafrica.

"Din ce e făcut Josua?", s-au întrebat mulți pe rețelele de socializare.

Mourad Boudjellal, președintele clubului francez Toulon, a rămas impresionat de gestul jucătorului.

"Preferatul meu? Este vorba despre un jucător pe care l-am adus în Franța în urmă cu aproximativ zece ani, pe nume Josua Tuisova. Era minor, era fenomenal. Îmi amintesc că l-am aruncat într-un meci amical. I-am semnat un nou contract luni. I-am spus lui Bernard Laporte, mai presus de toate, să nu vorbească despre asta, chiar dacă are un meci mare. Nimeni nu lîl știa, iar la primul său meci reușit două eseuri. La o conferință de presă, Bernard Laporte a spus că Tuisova va fi cel mai bun jucător din lume. Luni m-a sunat agentul lui și mi-a spus că începem de la zero în negocieri. L-am văzut crescând la Toulon, l-am văzut devenind bărbat, l-am văzut căsătorindu-se, l-am văzut având copii.

Îmi amintesc când l-am întâlnit într-un centru comercial, cu băiețelul lui. Mi-am spus că va mai fi un Tuisova drăguț în familia rugby-ului. Și apoi am aflat, imediat după meciul Georgia - Fiji, că i s-a spus că băiețelul său a murit. M-a impresionat pentru că eu cred că Josua a fost deosebit de curajos să joace cu astfel de vești înainte de un meci. Nu a arătat-o. El vrea să rămână și să joace la Cupa Mondială, cu Fiji, care mai are șanse să se califice. Deși copilul lui e înmormântat, el rămâne în Europa. Josua nu este un tip care vorbește, este un tip liniștit, este o persoană taciturnă. El interiorizează totul, se exteriorizează prin rugby. Mai mult decât o pasiune, este un respect imens", a spus Mourad Boudjellal, citat de Le10Sport.

Și în rugby-ul românesc au existat cazuri asemănătoare. La Cupa Mondială din 2015, pe când făcea parte din stafful tehnic al naționalei României, Marius Tincu a aflat că mama sa a decedat. Antrenorul a rămas la echipă iar "Stejarii" i-au dedicat victoria din meciul cu Canada, 17-15, după o revenire de la 0-15. A existat și cazul lui Alexandru Marin jr., care a jucat pentru Dinamo în finala Cupei României deși bunica sa murise, însă el a aflat vestea după meci.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE