Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maria Zaharova, despre scurgerile de la Nord Stream: „Avariile s-au produs într-o zonă controlată de serviciile de informaţii americane”

Scurgerile de gaze din conducta Nord Stream s-au produs în zona economică exclusivă a Danemarcei și Suediei, care este controlată „în totalitate de serviciile de informaţii americane”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, conform agenției Tass.

Maria Zaharova a amintit despre afirmațiile oficialilor de la Washington care au precizat la începutul anului că gazoductul Nord Stream nu va funcționa niciodată. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe i-a cerut președintelui american Joe Biden să explice dacă Washingtonul și-a pus în aplicare amenințările la adresa gazoductelor pe 25 și 25 septembrie.

„În legătură cu (incidentul) care a avut loc (...) Au existat acuzații că ape teritoriale neutre. Dar este zona economică exclusivă a Danemarcei și Suediei, state membre NATO care sunt dotate cu arme fabricate în Statele Unite și care sunt controlate în totalitate de serviciile de informații americane (...) ce dețin controlul acolo”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Reacția Mariei Zaharova vine după ce purtătoarea de cuvânt a Consiliului de securitate națională al Casei Albei, Adrienne Watson, a afirmat miercuri că ”este ridicol” din partea Rusiei să insinueze că Statele Unite ar putea fi responsabile pentru scurgerile din gazoductele Nord Stream din Marea Baltică.

„Știm cu toții că Rusia răspândește dezinformare de mult timp și o face din nou aici”, a spus Adrienne Watson, conform AFP.

Oficialul american a reacționat după ce purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, i-a cerut președintelui american Joe Biden să spună dacă Statele Unite sunt implicate.

„Președintele american este obligat să răspundă la întrebarea dacă Statele Unite și-au dus la îndeplinire amenințarea”, a scris Zaharova pe Telegram, făcând referire la o declarație a lui Joe Biden de la începutul lunii februarie în care președintele american a declarat că Washingtonul va „pune capăt” Nord Stream 2 dacă Moscova intervine militar în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE