Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina a luat vieți, dar nu a distrus visuri. Gemenele Sofia și Zlata, campioane la patinaj artistic, au fugit din Odesa cu părinții la București

Gemenele Sofia și Zlata provin din Odesa și sunt campioane la patinaj artistic. De mai bine de un an, ele au lăsat în urmă bunicii, prietenii și s-au mutat cu părinții la București, pentru a fi în siguranță. Condițiile de antrenament de la noi sunt, însă, departe de cele din Ucraina, pentru că patinajul artistic nu este un sport popular în România.

Gemenele Sofia și Zlata sunt campioane la patinaj artistic. Ele s-au refugiat din calea războiului cu părinții la București

Sportul de performanță necesită multe sacrificii, iar Sofia și Zlata le fac constant încă de la vârsta de patru ani, atunci când au descoperit farmecul patinajului artistic. Șase zile din șapte, diminețile lor încep la ora 6:00. La 07:30 sunt deja pe gheață și se antrenează intens pentru viitoarele competiții. Războiul nu le-a schimbat programul, ci doar locația.

De unde aveți atâta motivație?

Sofia și Zlata: Motivația o luăm din antrenamente, care ne fac să vrem să devenim mai bune.

Cu ce greutăți vă confruntați aici, în România?

Sofia și Zlata: Ne este greu fără toți membrii familiei și vrem acasă.

Maria Korolciuk, mama Sofiei și Zlatei: „Copiilor le este greu în România, pentru că ei sunt aproape adolescenți. Gemenele mele au 11 ani. Este o vârstă la care este foarte greu să te integrezi”.

Fetele învață online cu profesori din Ucraina. Le este greu să-și găsească prieteni în România nu doar din cauza barierei lingvistice, ci și din cauza programului încărcat.   

Reporter: Au existat momente în care oamenii vă confundau?

Sofia și Zlata: Da, foarte des.

Înainte de a încălța patinele, fetele au încercat mai multe sporturi. S-au apucat de patinaj la recomandarea medicului. Pentru că răceau des, medicul le-a sugerat să stea mai mult pe gheață, să-și întărească imunitatea. Talentul lor a fost remarcat de antrenori. De atunci, patinajul artistic a devenit pentru Sofia și Zlata mai mult decât o pasiune.

Care este secretul succesului în acest sport?

Sofia și Zlata: Trebuie să depui efort, să crezi... Să tinzi spre visurile tale.

Când a început războiul, pe 24 februarie 2022, gemenele erau la o competiție în România, alături de părinții lor. Și pentru că sora mai mică a fetelor a rămas acasă, atunci când majoritatea încercau să plece din Ucraina, ei se întorceau. În scurt timp, au luat decizia să se muta la București, pentru ca fetele să-și poată continua antrenamentele.

Mama gemenelor lucrează în trei locuri pentru a putea face față cheltuielilor. Muncește în mai multe organizații care ajută refugiații ucraineni.

Maria Korolciuk, mama Sofiei și Zlatei: „Copiii mei mereu au visat să-și facă un nume în patinajul artistic. Deși eu sunt mamă și nu pot fi obiectivă, eu cred că ei au talent. Eu nu am vrut ca războiul să devină o piedică în calea visurilor lor”.

Norocul fetelor a fost că și antrenorul lor, care lucrează de trei ani cu ele, s-a mutat la București.   

Reporter: Cum vi se par condițiile de antrenament?

Aliona Donica, antrenor de patinaj artistic: „Nu sunt rele. Bine că avem la dispoziție două ore. Ce-i drept, spre final, copiii îngheață, pentru că e destul de frig aici. Desigur, ne-ar fi plăcut să mai avem antrenamente, dar mulțumim și pentru aceste condiții”.

Pentru a face performanță în afara gheții, fetele au nevoie și de antrenament specializat pentru sărituri, dar și de coregrafie clasică. În lipsa posibilităților financiare, toate acestea au loc chiar în locuința lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE