Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statul român nu are o soluție pentru refugiații ucraineni care au nevoie de ajutor de înmormântare

Provocări nebănuite pentru ucrainenii alungați de război. Cheta a fost soluția la care a apelat familia unei bătrâne bolnave care a murit la Constanța, iar apropiații nu au avut suficienți bani pentru înmormântarea ei. Legislația permite primăriilor să intervină financiar doar în cazul persoanelor neidentificate, fără aparținători.

Refugiați ucraineni, la mila semenilor

La mai mult de un an și jumătate de când a început războiul din Ucraina și peste 135.000 de refugiați, statul român nu a pus la punct o soluție pentru refugiații fără venituri care au nevoie de ajutor de înmormântare. Așa că aceștia au rămas la mila semenilor.

Maria Mernicenko, voluntar Consiliul Național Român pentru Refugiați: „S-au strâns bani din grupuri, s-a dat anunț în grupurile de ucraineni, am reușit să adunăm undeva la 3.000 de lei, cu care s-au achitat la serviciile funerare. Totul depinde de noroc, dacă organizația ar avea fonduri sau poate nu. Depinde, de asemenea, de posibilitățile financiare ale familiei persoanei decedate”.

Organizațiile nonguvernamentale implicate în problemele refugiaților nu au prevăzut în liniile de finanțare bani pentru astfel de evenimente nedorite și cer autorităților să găsească soluții pentru aceste situații neprevăzute.

Cosmin Bârzan, directorul Centrului Comunitar Constanța pentru Ucraina: „Atunci când o persoană decedează, în cazul persoanelor considerate cazuri sociale se ocupă primăria. În cazul acestor persoane (n.r. refugiații), autoritățile, din ceea ce am observat noi, își pasează responsabilitatea de la unele la altele. Soluția este relativ simplă, autoritățile ar putea crea un mecanism de comunicare și colaborare în aceste tipuri de situații, care să ducă la eliberarea actelor de deces și la alocarea fie a unor locuri în cimitire sau o colaborare pentru acoperirea costurilor de incinerare”.

Tania Roslik, refugiată: „Astfel de situații sunt grele. Chiar și atunci când se întâmplă în țara ta este foarte dificil. Iar când locuiești în altă parte ca și refugiat e și mai dificil pentru că nu vorbești limba. În plus vorbim despre procedurile de asistență socială. Pentru ucraineni nu e ușor să înțeleagă cum funcționează totul într-o țară străină”.

Autoritățile locale recunosc faptul că problema există și nu pot interveni decât în cazurile în care decedatul nu mai are rude refugiate în România.

Ionela Halciuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Constanța: „În momentul de față nu există reglementări legale care să prevadă cine suportă costurile de înmormântare ale cetățenilor ucraineni decedați pe teritoriul României. Primăria Constanța pune la dispoziție locurile de înhumare pentru decedații care constituie cazuri sociale sau persoane neidentificate cu informarea prealabilă a organelor de poliție”.

În localitățile din Constanța trăiesc, în prezent, conform datelor oficiale, aproximativ 9.000 de refugiați ucraineni, cei mai mulți în Constanța și Năvodari.

Potrivit legislației, ajutoarele de deces pentru cetățenii români sunt oferite de autoritățile locale și constituie aproape 6.800 de lei în cazul pensionarilor și persoanelor asigurate. Se mai acordă un ajutor de aproape 3.400 de lei dacă persoana decedată face parte din familia unui pensionar sau asigurat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE