Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rafael Grossi, șeful AIEA: Cum se prezintă situația de la centrala nucleară Zaporojie

Situația rămâne gravă la centrala nucleară de la Zaporojie din cauza luptelor din jurul obiectivului. Avertismentul vine de la Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Acesta a inspectat zona si a verificat starea centralei nucleare, subiect de îngrijorare în plan mondial.

Am văzut activitate militară în jurul fabricii

Rafael Grossi a vorbit despre urmele loviturilor de artilerie pe care le-a găsit la centrala nucleară. Resturi de obuze și rachete și găuri în pereții construcțiilor, dar deocamdată nici o situație care să ducă cu gândul la o catastrofă iminentă. Pentru lămuriri, Rafael Grossi a folosit un cod de culori, unde roșul înseamnă pericol.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică: „Deci, în primul rând este integritatea fizică a instalațiilor. Ceea ce vedeți aici este un roșu, un roșu mare. De ce este un roșu mare? Pentru că încă am văzut activitate militară în jurul fabricii și am putut să văd eu și echipa mea găuri de impact, pe clădiri, de obuze. Aceasta înseamnă că integritatea fizică a instalației a fost încălcată, nu o dată, ci de mai multe ori. Acest lucru este inacceptabil, indiferent de puterea cinetică a tot ceea ce aruncați asupra centralei, în orice fel, în conformitate cu orice criterii de siguranță și securitate.”

Majoritatea sistemelor de siguranță sunt funcționale

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a fost mai liniștitor în chestiunea sistemelor de siguranță și securitate ale centralei.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică: „Al doilea pilon se referă la faptul că sistemul de siguranță și securitate este pe deplin funcțional. Îl evaluăm cu un galben, pentru că majoritatea funcționează și funcționează relativ bine, dar au existat întreruperi - unele dintre ele legate de ruperea fizică a cablurilor sau a unor conexiuni, și în unele sisteme care nu sunt complet funcționale, deci nu putem obține informațiile complete. Dar nu este un roșu - înseamnă că activitatea continuă.”

Rusia și Ucraian se acuză reciproc de lovituri asupra centralei nucleare de la Zaporojie. Aceasta este ocupată din luna martie de soldații Moscovei și nu mai funcționează la putere maximă. Autoritățile locale desemnate de Rusia au declarat că personalul a repornit un reactor la doar câteva ore după ce un bombardament a dus la închiderea acestuia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE