Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

QATAR 2022. De ce sunt atât de multe minute de prelungiri la meciurile de la Mondial. Explicațiile unui fost mare arbitru

A doua zi a Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar a fost marcată de o situație inedită. Toate cele trei meciuri disputate luni (Anglia – Iran, Senegal – Țările de Jos și SUA – Țara Galilor) au durat peste 100 de minute, cu tot cu minutele de prelungiri acordate în ambele reprize.

În cazul meciului dintre Anglia și Iran, meciul a fost prelungit cu 30 de minute, după accidentările suferite de portarul iranian Alireza Beiranvand și fundașul englez Harry Maguire, în urma cărora amândoi au avut nevoie de mai multe minute de îngrijiri medicale.

Repriza a doua dintre Senagal și Țările de Jos a avut nevoie de aproape nouă minute de prelungiri, iar olandezii chiar au reușit să marcheze al doilea gol în minutul 90+9.

În fine, ultimul meci al zilei, cel dintre SUA și Țara Galilor a fost prelungit în a doua repriză cu nouă minute, din cauza mai multor întreruperi ale jocului.

Explicația pentru minutele de prelungire acordate în timpul meciului a fost oferită de Pierluigi Collina, fost mare arbitru și actualul șef al acestora, în forul mondial. Într-o declarație pentru ESPN, citată de goal.com, acesta a explicat:

„Le-am spus tuturor să nu fie surprinși dacă îl vor vedea pe al patrulea oficial ridicând panoul electronic cu un număr mare pe el, șase, șapte sau opt minute. Dacă doriți mai mult timp activ, trebuie să fim pregătiți să vedem acest tip de timp suplimentar acordat.

Gândiți-vă la un meci cu trei goluri marcate. Bucura după reușită durează în mod normal un minut, un minut și jumătate, așa că, la trei goluri marcate, pierzi cinci sau șase minute. Ceea ce vrem să facem este să calculăm cu exactitate timpul suplimentar la sfârșitul fiecărei reprize. Poate fi al patrulea oficial care să facă acest lucru, am avut succes în Rusia (Campionatul Mondial din 2018) și ne așteptăm la același lucru în Qatar. Nu mă refer la intervenția VAR, este ceva care este diferit și calculat de arbitrul asistent video într-un mod foarte precis".

Cine este Pierluigi Collina

În vârstă de 62 de ani, italianul Pierluigi Collina este cel mai cunoscut arbitru din istoria fotbalului. A arbitrat timp de 18 ani (1988 – 2006) meciuri în Italia, din care 14 ani (1991 – 2005) în Seria A, prima ligă a fotbalului din „Cizmă”. Timp de 10 ani (1995 – 2005) a fost pe lista arbitrilor FIFA.

Prestigioasa revistă France Football, cea care acordă anual trofeul „Balonul de Aur”, l-a desemnat în anul 2020 pe Pierlugi Collina „cel mai bun aribtru din istorie”. „Când vine vorba de arbitri, primul nume care ne vine în minte este al lui Collina, care, de la debutul său din 1977 și până la retragerea din 2005, a scris istoria fotbalului”, a fost explicație revistei France Football.

Printre cele mai importante meciuri arbitrate de italian se numără finala Ligii Campionilor din 1999, dintre Manchester United și Bayern Munchen, și finala Cupei Mondiale din 2022, dintre Brazilia și Germania.

Din 2010, Pierluigi Collina este șeful arbitrilor la nivel mondial și a avut un rol important în introducerea sistemului VAR (sistemul de asistență video pentru arbitri), fiind și un puternic susținător ai unui nou sistem introdus recent în fotbal: tehnologia semiautomată pentru ofsaid.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE