Președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri că Rusia „aproape a încheiat” eliberarea de pașapoarte rusești pentru locuitorii regiunilor anexate din Ucraina, un mijloc pentru Moscova de a-și întări controlul asupra teritoriilor a căror anexare o revendică, informează AFP.
După lansarea ofensivei sale în Ucraina în 2022, Rusia exercită presiuni asupra locuitorilor din teritoriile pe care le controlează pentru ca ei să obțină cetățenia rusă. Un proces similar, denunțat de Kiev, avusese loc în Crimeea, anexată în 2014, și în zonele de est ale Ucrainei aflate sub controlul separatiștilor proruși înainte de 2022.
„Anul trecut, eliberarea de pașapoarte către locuitorii zonelor eliberate din republicile Lugansk și Donețk și regiunile Herson și Zaporojie a fost aproape încheiată”, a declarat Vladimir Putin în timpul unei reuniuni cu responsabili ai Ministerului de Interne al Rusiei.
Potrivit ministrului rus de interne, Vladimir Kolokolțev, în total au fost eliberate 3,5 milioane de pașapoarte rusești.
Rusia a revendicat în septembrie 2022 anexarea acestor patru regiuni în estul și sudul Ucrainei, chiar dacă ea nu deține controlul total asupra lor.
Potrivit ONU și unor ONG-uri, locuitorii regiunilor ocupate ale Ucrainei sunt supuși presiunilor pentru a cere un pașaport rusesc, care a devenit necesar pentru o serie întreagă de proceduri administrative.
Locuitori intervievați de AFP în mai 2023 confirmaseră această situație.
Rusia distribuia deja de mai mulți ani pașapoarte rusești locuitorilor din regiunile Ucrainei aflate sub controlul separatiștilor proruși în est, precum și în Crimeea. Moscova procedează similar în teritoriile separatiste din Georgia sau din Republica Moldova, adaugă AFP.
Kievul denunță metode 'ilegale' care îi încalcă suveranitatea, iar Uniunea Europeană a declarat că ea nu va recunoaște pașapoartele rusești eliberate în regiunile Ucrainei ocupate de Moscova.