Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin abrogă ordinul privind „problema transnistreană”. Reacția Republicii Moldova

Președintele rus, Vladimir Putin, a abrogat un document care vorbea despre ”respectul pentru suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea Republica Moldova prin acordarea unui statut special al regiunii transnistrene”.

Este vorba despre abrogarea ordinului din mai 2012 privind realizarea politicii externe a Federației Ruse, precizează presa de la Chișinău. Decizia lui Putin vine în condițiile în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertiza recent Chișinăul asupra unor documente ale serviciilor secrete ruse privind planul de destabilizare a Rep. Moldova. Informațiile au fost confirmate de Chișinău. Președintele Maia Sandu a declarat că astfel de tentative de destabilizare au mai existat și în trecut, dar au fost dejucate de instituțiile statului.

De la debutul războiului declanșat de Putin în Ucraina, Occidentul a luat în calcul scenariul potrivit căruia Moscova ar putea folosi trupele staționate în Transnistira pentru a deschide o nouă linie a frontului.

Reacția Ministerului Afacerilor Externe din Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) vine cu o reacție după ce Vladimir Putin a anulat decretul care prevedea inclusiv rezolvarea problemei transnistrene.

MAEIE a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012, potrivit deschide.md.

„Vom analiza cu atenție conținutul noii concepții odată ce va fi făcută publică. În ceea ce privește abordarea țării noastre privind reglementarea transnistreană - rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului. De asemenea, vom continua să cerem retragerea fortelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor,” a declarat ofițerul de presă al MAEIE Filip Cojocaru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE