Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin a primit cadou de la Lukașenko un voucher pentru a cumpăra un tractor. Cu cine și-a sărbătorit liderul la Kremlin ziua de naștere

Președintele rus Vladimir Putin a împlinit, vineri, vârsta de 70 de ani și și-a sărbătorit ziua de naștere alături de mai mulți lideri autocrați, pentru a demonstra că încă are prieteni în contextul războiului din Ucraina, scrie publicația germană Der Spiegel.

Vladimir Putin și-a sărbătorit ziua de naștere împreună cu lideri ai unor foste republici sovietice, țări membre al Comunității Statelor Independente (CSI). Nu doar în Ucraina, dar și în alte foste țări din fosta sferă a URSS, sunt conflicte în desfășurare care trebuie soluționate, a declarat liderul de la Kremlin, vineri, la Palatul de Marmură din Sankt Petersburg. Acolo au fost prezenți președintele azer Ilham Aliyev și premierul armean Nikol Pashinyan la summit-ul informal al CSI.

Armenia și Azerbaidjan sunt inamice întrucât deoarece au declanșat un război pentru regiunea Nagorno-Karabakh din Caucazul de sud. Vorbind despre războiul din Ucraina, pe care l-a declanșat la ordinul său, Putin a afirmat că „acolo se întâmplă într-adevăr evenimente tragice”.

Vladimir Putin l-a invitat pe președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, care a pus la dispoziție bazele militare ale țării sale pentru războiul din Ucraina. Liderul de la Minsk i-a făcut cadou lui Putin un voucher pentru un tractor „asamblat manual” într-o fabrică din Belarus, în timp ce președintele Tadjikistanului, Emomali Rachmon, i-a oferit în dar liderului de la Kremlin apă minerală și pepene galben.

Potrivit Der Spiegel, liderul de la Kremlin și-a sărbătorit ziua de naștere nu doar alături de Lukașenko, catalogat drept ultimul dictator al Europei, ci și cu numeroși lideri care au fost criticați la nivel internațional pentru încălcarea drepturilor omului. Președintele rus a vrut să demonstreze încă o dată că nu este izolat, în pofida sancțiunilor aplicate Rusiei de către statele occidentale pentru declanșarea războiului din Ucraina. Vladimir Putin intenționează să efectueze o vizită săptămâna viitoare în Kazakhstan, pentru a participa la primul summit Rusia-Asia Centrală, organizat în Astana pe 14 octombrie.

De asemenea, Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe ruse, le-a transmis preoților printr-o scrisoare să se roage două zile pentru sănătatea și longevitatea lui Putin.

Președintele turc Recep Recep Tayyip Erdoğan a discutat telefonic cu Vladimir Putin pentru a-l felicita de ziua sa de naștere. Kremlinul a mai precizat că președintele rus a fost felicitat de liderul nord-coreean Kim Jong-Un, în timp ce liderul cecen Ramzan Kadîrov i-a transmis felicitări liderului de la Kremlin printr-un mesaj video.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE