Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea anti-revenge porn. Închisoare pentru publicarea pozelor intime ale unei persoane, fără acord

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care publicarea de imagini nud ale unei persoane, fără acordul acesteia, adică revenge porn, va fi considerată infracțiune. Pedepsele pot să ajungă până la 3 ani de închisoare.

Legea a fost inițiată, în urma discuțiilor cu mai multe autorități și cu ONG-urile care luptă pentru drepturile femeilor și care au auzit despre situațiile prin care trec multe dintre ele.

Legea prevede ca difuzarea oricărei imagini intime, fără acordul persoanei respective să fie aspru pedepsită, fie cu o amendă, fie cu închisoare de la 6 luni, până la 3 ani.

Înainte nu exista o definiție exactă a revenge porn-ului

Astfel de cazuri erau încadrate, mai degrabă, fie la șantaj, fie la violarea vieții private. Acum că este reglementată strict această infracțiune experții spun că vor putea monitoriza mai bine aceste cazuri și că vor putea să ia măsuri mai aspre, în timp, împotriva celor care comit astfel de fapte.

Psihologii spun că e o decizie binevenită, în contextul în care în România 2 din 10 adolescenți spun că li s-a cerut să se implice în activități sexuale, iar o treime au primit mesaje în mediul online cu conotații sexuale.

Prin această reglementare, România se alătură altor țări, precum Franța, Germania, SUA, Australia, care au introdus deja această reglementare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE