Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protecția copiilor în România: cadru legal bun, implementarea rămâne o provocare

Cadrul legal din România pentru protecția copiilor este ”foarte bun”, însă implementarea rămâne o ”provocare”, consideră Najat Maalla, reprezentatul special al Secretariatului General al Organizației Națiunilor Unite, potrivit Agerpres.

”Investiţiile pentru a preveni astfel de acte nu pot aştepta. Violenţa are costuri economice şi umane. Există un studiu la nivel global care sugerează că aceste costuri ar putea fi la nivel naţional de 5% din PIB”, a spus Najat Maalla, în cadrul unei conferințe de presă.

Najat Maalla este de părere că modul în care România a acționat în cazul refugiaților, mai ales în cazurile copiilor, este ”remarcabil”.

Strategia României respectă standardele internaționale

Najat Maalla consideră că țara noastră a adunat multe realizări în domeniul protecției copiilor.

Lansarea în dezbatere publică a Strategiei naţionale pentru protejarea drepturilor copilului, în perioada 2022-2027, este aliniată standardelor internaţionale. Reprezentanta ONU și-a exprimat speranța că va fi implementată corespunzător.

Serviciile sociale trebuie îmbunătățite continuu, iar acest lucru este valabil și pentru țara noastră.

Ar fi testarea psihologică a părinților soluția?

În cadrul conferinței s-a vorbit despre eventualitatea testării psihologice a unri persoane, pentru a constata dacă este potrivită pentru a fi un părinte bun.

"Eu nu sunt sigură că un specialist, în 30 de minute, îşi poate da seama aşa uşor. Familia trebuie sprijinită. E foarte important. Poţi fi o familie săracă, dar să îţi protejezi foarte bine copiii şi poţi să fii o familie bogată şi să nu îi protejezi foarte bine. Activitatea asistenţilor sociali la nivel local este importantă, pentru că pot exista semne timpurii de violenţă împotriva unor copii care pot fi detectate. Un asistent social bine format poate detecta aceste semne directe ori indirecte", a răspuns reprezentanta ONU.

Consecințele abuzurilor

Maltratarea copiilor provoacă suferință copiilor și familiilor și poate avea consecințe pe termen lung, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

Abuzul cauzează un stres care este asociat cu perturbarea dezvoltării timpurii a creierului. Stresul extrem poate afecta dezvoltarea sistemului nervos și a sistemului imunitar. În consecință, la vârsta adultă, copiii maltratați prezintă un risc sporit de probleme de comportament, fizice și de sănătate mintală, cum ar fi:

  • să comită sau să fie victime ale violenței,
  • depresie,
  • fumat,
  • obezitate,
  • comportamente sexuale cu risc ridicat,
  • sarcină neintenționată,
  • abuzul de alcool și droguri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE