Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prostituția, cea mai veche formă de opresiune. În România, peste 50% dintre victimele traficului de persoane au între 14 și 17 ani

Femeile care practică prostituția ar trebui să fie considerate victime, iar clienții să fie pedepsiți. Acesta este mesajul Uniunii Europene transmis printr-o rezoluție adoptată astăzi. Votul ar putea sta la baza reglementării prostituției la nivel european. Între timp, România rămâne cea mai mare furnizoare de victime traficate, iar peste jumătate dintre acestea sunt fete cu vârste între 14 și 17 ani.

”Îmi puteam suna familia o dată pe săptămână doar pentru două minute, doar să le spun că sunt bine și să nu-și facă griji. Eram supravegheată și puteam să fac doar ce îmi spune. M-au forțat să iau droguri și am făcut multe lucruri doar pentru a supraviețui.” Așa sună povestea Anei, una dintre milioanele de femei care au fost exploatate sexual. La nivel european există abordări diferite când vine vorba de legislație și de incriminarea prostituției.  Germania de exemplu a legalizat prostituția, dar chiar și așa rețelele transfrontaliere reușesc să plaseze acolo o mare parte dintre femeile traficate, multe dintre acestea din România.

Loredana Urzică, director eLiberare: ”Atât în țară la noi, cât și la nivel european, cea mai întâlnită formă de trafic de persoane este exploatarea sexuală. Asta se întâmplă de fapt și în țările din vest în care prostituția s-a legalizat și acele bordeluri au devenit paravane pentru traficul de persoane.”

Recomandările Parlamentului European

În România, lucrătoarele sexuale sunt amendate dacă sunt prinse în fapt. Sancțiunea maximă e  de 1.500 de lei. Dar conform experților, de cele mai multe ori ajung să fie amendate pentru tulburarea ordinii publice.

Georgian Toader, avocat: ”Cu privire la persoanele care apelează la serviciile prostituatelor, din păcate nu există o sancțiune concretă la acest moment pentru ele, însă în condițiile în care cunosc că persoanele sunt exploatate, de asemenea este infracțiune. Problema cunoașterii exploatării este aceea că este aproape imposibil de dovedit fiindcă parchetul ar trebui să probeze că persoana care a apelat la serviciile persoanei care practică prostituția într-adevăr putea să cunoască faptul că aceasta este traficată.”

Parlamentul European recomandă introducerea sistemului folosit în țările nordice care nu pedepsește lucrătoarele sexuale, care sunt percepute ca fiind victime, ci clienții si proxeneții. În țările în care acest sistem nu se aplică, printre care și România, victima este tratată ca un criminal, nu ca o persoană care este exploatată. Mai mult, nu există nici programe suficiente pentru susținerea victimelor, atunci când acestea vor să scape.

Loredana Urzică, director eLiberare: ”Avem o societate extrem de vulnerabilă. Femei care vin cu un istoric de abuz emoțional, verbal, fizic și așa mai departe. Femei care ajung în aceste forme de prostituție fiind forțate și mulți dintre ei fiind copii. Fete. Fetele cu vârste între 14 și 17 ani cele mai numeroase.”

Ramona Strugariu, europarlamentar Renew Europe: ”Una dintre prioritățile pe care ar trebui să le avem și e un subiect demn de CSAT este combaterea traficului de persoane în România.”

Când vine vorba de traficul de persoane, România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană. Țara noastră furnizează aproape 3.000 de victime în fiecare an. Asta în contextul în care totalul victimelor este de aproximativ 7.000 la nivelul Uniunii Europene. Însă experții în combaterea traficului de persoane spun că cifrele sunt mult sub cele raportate și că nu reflecta amploarea fenomenului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE