Tăierea sporurilor încă nu se face, iar proiectul de ordonanță de urgență a fost amânat. Unul dintre motivele amânării este lipsa avizelor necesare, inclusiv din partea Consiliului Economic și Social (CES). Acest organism analizează proiectele care au impact economic sau social. Avizul, deși este consultativ, este necesar în aceste situații procedurale.
Plafonarea sporutilor, amânată
Proiectul de ordonanță prevede, de exemplu, tăierea sporului pentru condiții de muncă vătămătoare sau periculoase, de la un maxim de 1.500 lei brut lunar, până la 300 lei brut, adică 172 de lei net. Tot la această sumă vor fi plafonate și alte sporuri pentru toate categoriile de personal plătit din fonduri publice.
În prezent, acest spor este de până la 15% din salariul de bază pentru toate categoriile de personal plătit din fonduri publice, dar nu mai mult de 1500 de lei brut lunar.
Premierul atrage atenția că, deși este legal, „sporul de antenă” a fost folosit abuziv în unele cazuri, inclusiv de către angajați care lucrează pur și simplu la calculator.
Cel mai probabil, proiectul de ordonanță ar urma să fie aprobat luni, 30 iunie.
Evident că această măsură aă fost criticată de sindicate, printre care și sindicatul Europol, cre a precizat că „măsura este total nejustificată și sfidează angajații care se expun la riscuri”.
Guvernul are în plan și o reformă a modului în care se acordă sporurile pentru munca în proiecte cu fonduri europene. În loc de plată pentru ore lelucrate, premierul propune ca aceste sume să fie corelate cu performanța. Mai exact, cu gradul de absorbție al fondurilor.
Necesitatea acestor tăieri este extrem de ridicată, mai ales că România a avut, în 2024, cel mai mare deficit bugetar dintre țările europene, 9,3% din PIB.