Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Parlamentarii puși în funcție doar cu aviz psihiatric

Istoria scandalurilor din Parlamentul României este lungă. De-a lungul timpului, în plen, aleșii și-au aruncat injurii și jigniri, au strigat, au fluierat, au pus muzică sau au transmis live pe rețelele sociale și chiar s-au îmbrâncit la prezidiu. În urma altercațiilor dintre reprezentanții noștri, regulamentele camerelor Parlamentului a fost modificat. Fără folos însă.

De altfel, deputatul REPER Andrei Lupu a propus marți, 27 iunie, evaluarea psihiatrică a candidaţilor la alegerile parlamentare, invocând scandalul făcut de Diana Şoşoacă în Parlament: ”este pur şi simplu o persoană iresponsabilă care se ascunde sub un mandat de parlamentar”.

Ce spune inițiatorul proiectului

”Azi a fost depusă o iniţiativă legislativă a deputatului partidului REPER, Andrei Lupu, prin care candidaţii la alegerile parlamentare vor trebui să prezinte certificate medico-legale psihiatrice prin care - potrivit expunerii de motive - ”ne asigurăm că persoanele care deţin funcţii de putere şi iau decizii care afectează societatea în ansamblu sunt capabile să îi reprezinte pe alţii în mod raţional.

Am iniţiat aşadar astăzi o lege prin care vor putea fi aleşi membri ai Parlamentului doar cei pentru care un medic garantează anterior că sunt în deplinătatea capacităţilor mintale. Știu că sună drastic şi că poate sugera limitări ale dreptului de a candida, dar acest mandat, care se va termina la anul, este marcat de comportamentul irațional al unor parlamentari aleși pe lista AUR, în frunte cu Diana Șoșoacă şi George Simion.

Sunt colegi care spun că cei doi sunt doar extravaganţi sau că au forţat limitele comunicării, dar dacă cineva ar face pe stradă circul pe care ei l-au făcut în aceşti ani în Parlament ar fi fost ridicat urgent şi supus unui test prin care sa se stabilească dacă este în deplinătatea facultăţilor mintale”, explică Andrei Lupu, deputat REPER, motivele acestei iniţiative legislative.”, anunţă marţi REPER.

Violeta Alexandru: Trebuie ascultați specialiștii.

”Nu mă dreanjează. Orice instrument prin care populația poate să aibă mai multă încredere că există mai multe filtre în alegerea acestor oameni care ajung să facă legi nu mă deranjează, nu este proiectul meu, dar nu mă deranjează. Am să spun un singur lucru, trebuie ascultați specialiștii.

Proiectul, în mod evident, că îl cunosc pe colegul meu și este un parlamentar serios va fi pus consultării cu medicii de specialitate, iar dacă se dovedește un proiect viabil și susținut de ei probabil că va înainta ca atare.

Eu însă ca om care speră ca în partidele politice sunt lideri care să aibă discernământ să pună pe listă niște persoane care pot să facă legi în beneficiul acestei țări pledez și pentru responsabilitatea partidelor fără să resping o idee care ar putea naște o dezbatere publică.

Am nevoie să cred că în această țară, pe lângă aceste instrumente, conducerea partidelor politice este totuți responsabilă și rațională.”, a declarat Violeta Alexandru, pentru Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE