Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Elevii ar putea beneficia de intrare gratuită la muzee, concerte, spectacole și alte evenimente culturale

Elevii s-ar putea bucura de intrări gratuite la muzee, spectacole, concerte și alte evenimente culturale organizate de instituțiile publice. Deputatul USR Filip Havârneanu a depus un proiect de lege în Parlament prin care cere aceste beneficii pentru școlari.

Actul normativ vrea să modifice Legea învăţământului preuniversitar (198/2023) în sensul stabilirii accesului gratuit pentru elevi la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, precum şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice.

”Am depus un proiect de lege în acest sens care vine să corecteze situația actuală, în care, elevii beneficiază de o reducere de 75% din prețul biletelor de acces la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film, precum și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice.

Într-o societate tot mai amenințată de lipsa unor modele, muzeele și alte medii culturale de învățare informală trebuie să fie accesibile complet gratuit elevilor și să le ofere posibilitatea de “a se împrieteni” cu noi concepte, cu descoperiri despre trecut, știință, artă și alte oportunități educaționale, fără a exista o condiționare financiară.

În vremurile actuale în care generația tânără și copiii sunt prizonierii dependenței de internet sau a jocurilor online, muzeele și instituțiile culturale au obligația să își lărgească misiunea și să caute soluții pentru ca ceea ce au ele de oferit, să devină o preocupare proaspătă, atractivă, constantă în viața fiecărui elev. Această măsură pe care am gândit-o vine la pachet nu doar cu un bagaj de cunoaștere, ci și cu egalitate de șanse între copiii cu posibilități și cei cu situații materiale precare, și, suplimentar, încurajează o relationare care sparge barierele virtuale între care tot mai mulți copii sunt captivi. Guvernanții, la rândul lor, au obligația de a finanța cu generozitate domeniul cultural, fără a-l mai tăia de pe lista investițiilor.

Gratuitatea elevilor la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film, precum și la alte manifestări culturale și sportive este, practic, o investiție în viitorul lor educațional și o șansă acordată societății românești care este pe ultimul loc în Uniunea Europeană ca și consum de cultură.

Elevii aflați pe băncile școlii alcătuiesc următoarele generații active și dacă nu vor dispune de o formare culturală solidă își vor pierde creativitatea, imaginația, calitățile necesare liberei exprimări, nu vor putea să-și antreneze inteligența emoțională și nici să promoveze pe mai departe valori culturale.”, este anunțul făcut de deputatul USR pe contul personal de Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE