Joi se dă startul programului Rabla, de la ora 10. Anul acesta, programul oferă ecotichete de până la 37 de mii de lei, în funcție de tipul mașinii noi pe care vreți să o cumpărați.
Rabla 2025 începe pe 19 iunie
De la ora 10, joi dimineață, trebuie să intrați pe site-ul administrației fondului pentru mediu, dacă vreți să vă înscrieți în programul rabla.
În premieră, cei interesați se vor înscrie singuri pe site, pe platforma AFM, înscrierea nu se mai face prin dealerul auto. Dacă veți fi validați, atunci începe faza a doua a programului.
Cea în care trebuie să încărcați pe site mai multe documente, și aici e partea importantă: trebuie să prezentați un certificat fiscal prin care să arătați că nu aveți restanțe la plata impozitelor și taxelor.
După ce dosarul a fost verificat, puteți trece la radierea mașinii vechi și cumpărarea autoturismului nou.
Atenție, mașina nouă nu aveți voie să o vindeți timp de 18 luni de la achiziție. Hai să discutăm și despre bani, pentru că valoarea ecotichetului depinde de motorizarea mașinii.
De la 10 mii de lei pentru motoare termice, până la 15 mii de lei pentru mașini hibrid și 37 de mii de lei pentru mașinile electrice. Aici valoarea a mai crescut puțin față de anul trecut. Foarte important, mașinile diesel nu mai sunt incluse în program, nu primiți ecotichet pentru cumpărarea unei mașini pe motorină.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat la Euronews România că așteaptă finalizarea bugetului de stat, ca mai apoi să stabilească bugetul pentru programele Rabla. Ministrul nu își dorește să taie din buget și spune că va fi cel puțin la fel ca anul trecut. În 2024 au fost alocați 300 de milioane de lei pentru rabla clasic, iar pentru Rabla Plus, 1 miliard de lei.
Ce spune ministrul Mediului
”Ne propunem să păstrăm cele două programe, rabla clasic și rabla plus, rabla clasic fiind și cel mai vechi program al Ministerului Mediului, însă cred că e nevoie să să rediscutăm anumite chestiuni legate de tipul motorului pe care îl vom finanța sau nu, legate de valoarea ăăecotichetului, dar eu cred că în luna februarie, cel târziu, vom avea toate aceste informații.
Îmi propun ca bugetul programului rabla să fie cel puțin la fel de mare ca cel de anul trecut. Urmează, bineînțeles, să vedem, cum am spus și mai devreme, ce finanțăm și în ce cuantum. Dar nu îmi propun să reduc bugetul programul lui rabla pentru că decarbonizare a sectorului de transport, un parc auto național mai nou, mai sigur, mai eficient și mai puțin poluant, până la urmă e o chestiune care ajută pe toată lumea.”, a declarat Fechet.
Documentele necesare pentru înscrierea în programul Rabla 2025:
- actul de identitate al beneficiarului în original și copie
- actul de identitate al proprietarului masinii care va fi casata (daca este proprietar diferit de beneficiarul primei de casare)
- copie legalizata dupa cartea de identitate a masinii care urmeaza a fi casata
- copie legalizata dupa certificatul de inmatriculare al masinii vechi
- certificat de atestare fiscala pentru cumparator, dar și pentru proprietarul rablei daca sunt persoane diferite. Acest certificat va dovedi faptul ca aceste persoane nu au datorii la bugetul de stat. Pe certificatul de atestare fiscala al proprietarului rablei trebuie mentionata proprietatea rablei ce va fi casata.
- formular de înscriere. Formularul poate fi descărcat aici.