Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Profesor din cadrul Universității Politehnica din București, reținut de DNA sub suspiciunea de luare de mită. Poziția UPB

Știre inițială: Cristian Florian Dincă, profesor în cadrul Universității Politehnica din Bucureşti, a fost reţinut pentru 24 de ore de către procurorii DNA, sub suspiciunea de luare de mită. Ar fi vorba despre 6.000 de lei, iar contextul are de-a face cu mai multe proiecte finanţate din fonduri nerambursabile derulate în cadrul unităţii de învăţământ.

03/03/2023 , 14:20

Profesorul universitar, plasat sub control judiciar

Tribunalul Bucureşti a respins vineri cererea procurorilor DNA privind arestarea preventivă a profesorului de la Politehnica Bucureşti prins în flagrant și suspect de luare de mită. Dincă va fi cercetat în libertate, sub control judiciar, transmite Agerpres.

03/03/2023 , 13:57

UPB ”a demarat o analiză proprie pentru a proteja studenții și comunitatea academică”

Universitatea Politehnica București transmite că a luat act de incidentul în care este implicat profesorul universitare Cristian Florian Dincă.

”Universitatea furnizează organelor competente documentele solicitate în vederea desfășurării cercetării și stabilirii adevărului în cauză.

UPB a demarat o analiză proprie pentru a proteja studenții și comunitatea academică, pe parcursul întregului demers judiciar.

Unul dintre principiile de bază ale funcționării comunității academice este cel al integrității, iar UPB se disociază de orice abatere de la acest principiu.

În cazul în care, acuzațiile vor fi confirmate la finalul demersului judiciar, soluția adoptată de către universitate va fi una fără echivoc.”, precizează universitatea, într-un comunicat de presă.

Potrivit DNA, procurorii din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de joi, a lui Cristian Florian Dincă, profesor universitar la Universitatea Politehnica din Bucureşti şi director al Departamentului de Producere şi Utilizarea Energiei din cadrul aceleiaşi unităţi de învăţământ, pentru luare de mită, în formă continuată (31 acte materiale).

”În perioada august 2020 - februarie 2023, Cristian-Florian Dincă, în calitatea menţionată, ar fi pretins şi primit de la o persoană (martor în cauză), suma totală de 153.470 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, ca responsabil de proiect în cadrul proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile "Asociat-474 PED/2020', "Hybrid Solvent", "In-No-Plastic", "Dezvoltarea de solvent", "Cap soft" derulate în cadrul universităţii, banii respectivi reprezentând aproximativ jumătate din indemnizaţia pe care martorul ar fi primit-o în contextul menţionat, în calitate de angajat în cadrul proiectelor respective”, au precizat procurorii anticorupție.

Anchetatorii au menționat că, joi, în baza înțelegerii anterioare, Cristian Florian Dincă ar fi primit de la martor ”suma de 6.000 de lei reprezentând tranşa aferentă salariului primit de acesta în luna februarie, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante".

Propunerea inițială, în fața Tribunalului București, a fost de arestare preventivă pentru 30 de zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE