Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Procuror: Frică și rea-credință în dosarul Revoluției. Generalul Cătălin Ranco Pițu spune că magistrații și-au ratat menirea în dosar

Dosarul Revoluției putea fi soluționat. Magistrații care au analizat cazul și-au ratat menirea: aceea de a afla adevărul. Declarația îi aparține generalului Cătălin Ranco Pițu, procurorul militar care a semnat rechizitoriul. Acesta a declarat, în exclusivitate pentru Euronews România, că „de frică, din rea-credință, lene sau ignoranță” – judecătorii nu au putut lămuri nici până acum ce s-a întâmplat în Decembrie 1989.

Ba mai mult, Generalul Pițu, pensionat la finalul lunii martie, se teme că există o tendință de a nu judeca acest dosar, după ce procesul a fost mutat de la Curtea Supremă la o instanță inferioară.

General magistrat Cătălin Ranco Pițu, fost șef al Secției Parchetelor Militare: Refuzul de a judeca acest dosar și trebuie să o spunem foarte clar: uneori reaua credință pentru că acest dosar putea fi soluționat de Parchet și mai demult, nu imediat după Revoluție. Ei bine, am constatat în cei 26 de ani de carieră, asta am mai spus-o, dar repet, că unii judecători și unii procurori și-au ratat menirea nobilă, aceea de a afla adevărul. Și-au ratat această menire fie pentru ca au fost fricoși, rău-intenționați, fie că au fost leneși, că au fost ignoranți, nu mă interesează din ce cauză, cert este că asistăm la o tendință de a nu judeca acest dosar. Mă refer acum la unii de la Înalta Curte, nu mă refer la toți.

Jurnalist: Vom afla vreodată adevărul? Constatat de o instanță, nu cel al procurorului care a semnat rechizitoriul sau al unei persoane implicate?

General magistrat Cătălin Ranco Pițu, fost șef al Secției Parchetelor Militare: Nu e greu de anticipat. Inculpații au o vârstă. O știm cu toții. Sistemul nostru de justiție este construit, astfel încât astfel de cazuri nu pot fi judecate, într-un ritm atât de rapid... Nu știu ce să spun. Dumnezeu știe cât vor mai trăi inculpații și care este viitorul dosarului.

Jurnalist: Ce se întâmplă dacă inculpații mor? E un scenariu?

General magistrat Cătălin Ranco Pițu, fost șef al Secției Parchetelor Militare: Încetează tot și nu pot fi nici judecați, cum nu pot fi nici trimiși în judecată decedații.

Generalul-magistrat Cătălin Ranco Pițu spune că ar fi nevoie de trei ani pentru un verdict definitiv în dosarul Revoluției. Dosarul, în care sunt inculpați fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare, a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București, în luna februarie 2023, după ce Înalta Curte și-a declinat competența. După 33 de ani și 2 luni de la Revoluție.

General magistrat Cătălin Ranco Pițu, fost șef al Secției Parchetelor Militare: O pot spune acum pe fondul unei Revoluții autentice, din perspectiva oamenilor care au participat în stradă, în opinia mea. Acum pot să o spun: A fost o lovitura de stat bine executată. O grupare politico-militară condusă de fostul președinte Iliescu a reușit să ajungă la putere și să păstreze această putere inducând în eroare.

Magistratul vorbește despre un plan prin care cei care au preluat puterea au indus în eroare opinia publică:

General magistrat Cătălin Ranco Pițu, fost șef al Secției Parchetelor Militare: Am studiat inducerea în eroare, am studiat din diverse tratate militare, tratate de dezinformare și vă pot spune că în decembrie 1989 nimic nu a fost la întâmplare, nimic nu a fost spontan. Am fost manipulați cu toții, în ideea de a fi convinși că pe străzile marilor orașe din România mișună securiștii-teroriști, care ne împușcă, care trag din orice poziție, care sunt de o cruzime fără margini, omoară copii, intră în case și săvârșesc lucruri oribile. Ei bine, ancheta făcută a demonstrat, fără dubii, că nu au existat teroriști în Decembrie 1989. Nu a existat acel dușman inventat.

Revolta românilor împotriva dictaturii comuniste a început la Timișoara și a cuprins întreaga țară. 1.116 oameni au murit și peste 4.000 au fost răniți.

Generalul Pițu dezvăluie în exclusivitate și date din culisele anchetei, inclusiv întâlnirile cu Ion Iliescu.

Interviul, integral, va difuzat la Euronews România, în acest weekend.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE