Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raed Arafat, despre situația de la Zaporojie: „Radiațiile sunt la nivel normal. Dacă va fi ceva, populația să aibă încredere că va fi informată de autorități”

Măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii, potrivit CNCAN, în contextul informaţiilor apărute în spaţiul public privind centrala nuclearoelectrică Zaporojie din Ucraina.

Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne și Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a vorbit la Euronews România despre procedurile care sunt aplicate în situația în care se dă alarma în caz de accident nuclear.

Ce pregătiri se fac în contextul actual

„De câteva zile suntem în legătură permanentă cu conducerea CNCAN. Se discută și la nivel mai înalt cu domnii miniștri și domnul premier pentru a urmări situația. La acest moment nu există un pericol imediat. Radiațiile sunt la nivel normal. CNCAN află foarte rapid dacă ceva se schimbă și ne informează și asta înseamnă că intră în acțiunea Comitetului Național pentru Situații de Urgență și toate procedurile de urgență. Centrala e la 800 de kilometri de România, o distanță mare, din punct de vedere al zonei de siguranță. Un impact imediat în câteva minute nu îl vom vedea. Impactul va fi printr-un nor, prin vânt, eventual, care vor fi ulterioare. Acest lucru va fi discutat cu CNACAN pentru a stabili care sunt măsurile necesare”, a spus Raed Arafat, la Euronews România.

Potrivit șefului DSU cel mai important lucru la acest moment este să nu existe panică. Oamenii trebuie să nu urmărească pe rețelele de socializare știrile neverificate sau cu sursă necunoscută, pentru că există tendința de a induce populația în panică, fără motiv, prin astfel de mijloace neautentificate.

„Lumea trebuie să urmărească Facebook-ul DSU, al Guvernului, comunicatele CNCAN. Vom anunța prin aceste mijloace, prin comunicate oficiale, ministerul Mediului, Comitetul pentru Situații de Urgență, Ministerul de interne. Sunt mai multe entități care sunt implicate în această eventuală situație și insist că panica nu are rost. Nu este o centrală în eventuala vecinătate a țării. Orice se va întâmpla, va fi destul timp pentru a reacționa și a organiza reacții în modul în care să prevenim impactul asupra populației. Dacă va fi ceva, populația trebuie să aibă încredere că va primi informația în mod transparent din partea autorităților. Există sisteme de înștiințare, de avertizare, cum e Roalert, numai că, la acest moment, nu văd un motiv pentru a-l utiliza. Distanța e mare. Impactul imediat va fi mic, după ceva timp, întârziat”, a declarat Raed Arafat.

Ce ar conține mesajul Ro-Alert către populație

„Recomandările vor fi despre ce are de făcut populația: dacă există posibilitatea să fie un nor radioactiv care va trece prin zonă, să rămâi acasă, să nu te expui. Cel mai important lucru: fără panică și să nu asculte îndemnurile de pe rețelele de socializare, cu o bază falsă. Interesul la nivel național este ca populația să fie protejată și să nu fie expusă unui pericol”, a spus Arafat.

Petre Cornel Min, coordonatorul Compartimentului de Urgențe Nucleare și Radiologice de la CNCAN a spus că de la momentul identificării unei situații periculoase în zonă și până ca autoritățile din România să afle ar putea trece o jumătate de oră.

În cât timp va fi alertată populația

În acest context, Raed Arafat a făcut diferența între alertarea populației și informarea acesteia.

„Populația se alertează dacă urmează un impact asupra populației. A alerta populația despre un incident de la 800 de kilometri, dacă nu există un impact asupra populației, acest lucru nu se va face. Este posibil să se afle de la presă că există o situație acolo. Vom ieși cu informări și cu date către populație care să fie cât mai corecte, în baza informațiilor pe care le avem. Populația va primi informații despre cum să reacționeze, cum să se comporte, dacă ne așteptăm la un nor radioactiv care să afecteze România, dar dacă noi știm că s-a întâmplat ceva acolo, să alertam populația că se va întâmpla ceva imediat, e ceva improbabil, distanța fiind mare”, a mai spus șeful DSU.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE